Pečená zelenina: | |||||
brambory | 800 g | velká mrkev | 4 ks | střední cibule | 2 ks |
menší cukety | 3 ks | menší bulvy červené řepy | 4 ks | plnotučná hořčice | 3 lžíce |
bazalka | 1 lžíce | červená paprika | 1/2 lžičky | tymián | 1/2 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | 4 lžíce |
Dip: | |||||
zakysaná smetana | 200 g | hořčice | 2 lžičky | tmavé balzamico | 1 lžička |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | ||
Pošírované vejce na jednu porci: | |||||
vejce | 1 ks | voda | dle potřeby | kvasný ocet | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | ||
Dokončení: | |||||
baby špenát, polníček či rukola | dle chuti | tmavé balzamico | dle chuti |
Saláty mám ráda, ale mám takový problém - pokud si je dám místo přílohy, nenajím se. Absence sacharidů ve mě prostě vyvolá pocit nedostatečného nasycení. Takže když už si chci dát salát jako hlavní chod, musím si ho vymyslet a udělat sama tak, aby v něm byla ta příloha trochu schovaná. V tomhle salátu máte všechno - zelené listí, dostatek sacharidů z brambor a mrkve, nějakou tu bílkovinu ve vajíčku a trocha tuku také nechybí.
Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžičkou oleje.
Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přendáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.
Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.
Dip
Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.
Pošírované vejce
Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.
Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.
Dokončení
Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI