Ingredience: | |||||
kuskus | 1 hrnek | kuřecí vývar (voda) | 2 hrnky | plocholistá petreželka | svazek |
velká rajčata | 4 ks | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby | citronová šťáva | dle chuti |
Tento salát se dělá jak ve verzi s bulgurem, tak i s kuskusem a dokonce i s mátou. S mátou je to ale natolik výrazné, že se mi to nehodí krom jehněčího, k žádnému masu. Dá se tedy jíst jako samostatný pokrm.
Na Středním východě, zejména Sýrii, Palestině, Izraeli a Jordánsku je tento salát součástí Meze společně s přidáním římského salátu. V Libanonu se používá více petržele než bulguru a kuskusu. V Tureku je tento salát známý jako Kusir, zatímco Arméni mu zase říkají Eetch. Na Kypru, kde ho zavedli přistěhovalci z Libanonu, mu zase říkají Tambouli a v Dominikánské republice Tipile.
Já ho nejraději dělám z kuskusu, protože je to vyloženě rychlá, téměř instantní záležitost. Spaříte ho horkým vývarem a necháte přikrytý pokličkou 5 minut nasáknout veškerou tekutinu. Pokud nemáte po ruce vývar, tak použijte horkou vodu. Musíte ale přidat sůl a lžíci olivového oleje.
Hotový kuskus prohrabte vidličkou, aby odešla všechna pára. Mezitím si nakrájejte rajčata a hooodně opravdu hodně petržele. Vše smíchejte, osolte, opepřete a zakápněte vydatnou dávkou olivového oleje a citronové šťávy. Chuť by měla být nakyslá a výrazná po petrželce. Dejte vychladit a můžete podávat.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI