Salát Tabouleh zpět

Ingredience:
kuskus1 hrnekkuřecí vývar (voda)2 hrnkyplocholistá petreželka svazek
velká rajčata4 kssůl dle chutipepř dle chuti
olivový olej dle potřebycitronová šťáva dle chuti
kuskus 1 hrnek, kuřecí vývar (voda) 2 hrnky, plocholistá petreželka svazek, velká rajčata 4 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby, citronová šťáva dle chuti

Příprava

Tento salát se dělá jak ve verzi s bulgurem, tak i s kuskusem a dokonce i s mátou. S mátou je to ale natolik výrazné, že se mi to nehodí krom jehněčího, k žádnému masu. Dá se tedy jíst jako samostatný pokrm.

Na Středním východě, zejména Sýrii, Palestině, Izraeli a Jordánsku je tento salát součástí Meze společně s přidáním římského salátu. V Libanonu se používá více petržele než bulguru a kuskusu. V Tureku je tento salát známý jako Kusir, zatímco Arméni mu zase říkají Eetch. Na Kypru, kde ho zavedli přistěhovalci z Libanonu, mu zase říkají Tambouli a v Dominikánské republice Tipile.

Já ho nejraději dělám z kuskusu, protože je to vyloženě rychlá, téměř instantní záležitost. Spaříte ho horkým vývarem a necháte přikrytý pokličkou 5 minut nasáknout veškerou tekutinu. Pokud nemáte po ruce vývar, tak použijte horkou vodu. Musíte ale přidat sůl a lžíci olivového oleje. 

Hotový kuskus prohrabte vidličkou, aby odešla všechna pára. Mezitím si nakrájejte rajčata a hooodně opravdu hodně petržele. Vše smíchejte, osolte, opepřete a zakápněte vydatnou dávkou olivového oleje a citronové šťávy. Chuť by měla být nakyslá a výrazná po petrželce. Dejte vychladit a můžete podávat.

Dobrou chuť!

2018-02-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI