Ingredience: | |||||
červená čočka | 1 šálek | menší červená paprika | 1 ks | cuketa | 1/2 ks |
mrkev | 1 ks | jarní cibulka | 3 ks | ghí/olivový olej | dle potřeby |
čerstvý korindr | svazek | limetka | 1/2 ks | jablečný ocet | dle chuti |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olivy | dle chuti |
S příchodem teplých dní se u mě těší čím dál větší oblibě studené luštěninové saláty. Mezi mé oblíbence patří jednoznačně salát z červené čočky s čerstvým koriandrem a zeleninou!! Je svěží, exotický, plný barev a chutí a navíc plný živin a vitamínů. Já ho miluju jen tak samotný, ale skvělý je např. s vejcem nebo praženými slunečnicovými semínky.
A jak jste na tom s luštěninami vy?
Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši. Na salát je ideální tzv. "al dente", když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.
Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho. Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI