Salát z pečené dýně s fazolovými klíčky a kroupami zpět

Ingredience:
dýně Hokkaido1 kgfazolové klíčky300 gneuvařené kroupy80 - 100 g
salátová směs (hrachové výhonky, mangold, hlávkový salát)80 golivový olej trochuolej z lískových oříšků trochu
ocet balsamico dle chutisůl dle chutipepř špetka
dýně Hokkaido 1 kg, fazolové klíčky 300 g, neuvařené kroupy 80 - 100 g, salátová směs (hrachové výhonky, mangold, hlávkový salát) 80 g, olivový olej trochu, olej z lískových oříšků trochu, ocet balsamico dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Máte rádi kroupy? Já k nim měla opravdu velkou nedůvěru, představa kroupové polévky k obědu mi vždycky naháněla husí kůži. Minulý týden jsem se ale překonala a vymyslela recept, který obsahuje právě tuto surovinu! A musím se přiznat, změnila jsem na ni názor. Dále jsem se rozhodla zužitkovat dýni (konkrétně odrůdu Hokkaido) a fazolové klíčky. Vzniklý salát byl relativně sytý a osobně mi nejvíc chutnal "vlažný". Uvidíte sami!

První jsou na řadě kroupy. Několikrát je properte, přesypte do hrnce, zalijte čistou vodou a nechte asi 30 minut odležet. Mezitím si připravte dýni.

Omyjte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na malé kostky. Já jsem ji navíc oloupala, ale to jen kvůli tomu, že se mi slupka moc nezdála. U této dýně to totiž není nutné, při pečení všechny kousky změknou; slupka neslupka. Kostky vyložte na plech, pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Plech vložte do rozpálené trouby (na cca 170 °C) a pečte asi 20 minut; dokud nebude dýně akorát měkká. 
 
Hrnec s namočenými kroupami přeneste na plotnu, vodu osolte a vařte asi 25 minut doměkka. Až budete mít obě ingredience uvařené, připravte si velkou pánev. Po dobu 3 minut na ní restujte fazolové klíčky; podlijte je trochou oleje z lískových oříšků (dodají klíčkům zajímavé aroma). 

Uvařenou dýni, kroupy a klíčky smíchejte na pánvi s natrhanými listy salátů (raději vše dělejte po částech, aby se ingredience dobře promíchaly).

Hotový salát dochuťte solí, pepřem a přidejte pár kapek octa balsamico.
2015-07-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI