Ingredience: | |||||
vepřová krkovice | cca 900 g | velká cibule | 1 ks | bobkový list | 4 ks |
saturejka | 4 snítky | sladká paprika | 5 lžic | voda | cca 1 l |
kysané zelí | cca 700 g | drcený kmín | dle chuti | sůl | dle chuti |
syrové batáty | 200 g | smetana na vaření | 200 ml | sójová smetana | 50 ml |
olej | dle potřeby | ocet | dle chuti |
Ve spíži jsem našla zastrčenou sklenici s domácím kysaným zelím, a protože manžel miluje klasickou kuchyni, byla volba na dnešní oběd jasná. Ale i taková klasika jako segedínský guláš se dá udělat tak trochu jinak. Do základu jsem přidala skvělou bylinku (saturejku), k zahuštění jsem použila batáty a klasickou smetanu doplnila smetanou sójovou. Najednou známá klasika se proměnila v něco nového a velmi příjemného.
Nejprve si očistíme maso. Nakrájíme si jej na větší kostky. Maso poté osolíme a okmínujeme. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něm si osmahneme najemno nakrájenou cibulku, až bude mít zlatohnědou barvu. Poté přidáme bobkový list, saturejku a maso, které opečeme. Poté maso zaprášíme paprikou, krátce osmahneme (po dobu kdy zasmahneme papriku, snížíme plamen), zalijeme vodou a necháme cca 1 hodinu pozvolna dusit.
Jakmile je maso měkké tak přidáme zelí a najemno nastrouhané batáty a vaříme dále cca 10 minut. Na závěr zjemníme smetanou (klasickou + sójovou) a podle potřeby ještě dosolíme či okyselíme octem. Podáváme např. s karlovarským knedlíkem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI