Segedínský guláš zpět

Ingredience:
vepřová krkovice500 gkysané zelí (kolik masa, tolik zelí)500 gvelká cibule3 ks
zakysaná smetnacca 200 gsádlo2 lžícmáslo2 lžíce
hladká mouka2 lžícečesnek1 stroužekpepř dle chuti
sůl dle chutidrcený kmín1 lžícemletá sladká paprika1 lžíce
cukr dle chuti
vepřová krkovice 500 g, kysané zelí (kolik masa, tolik zelí) 500 g, velká cibule 3 ks, zakysaná smetna cca 200 g, sádlo 2 lžíc, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, česnek 1 stroužek, pepř dle chuti, sůl dle chuti, drcený kmín 1 lžíce, mletá sladká paprika 1 lžíce, cukr dle chuti

Příprava

Nějak se mně tuhle udělalo smutno. Z čeho? Ze všech těch Šmakounů, avokád, chia semínek, špaldových mouk, pohanky a rostlinných mlék. Ze všeho RAW, vege, vegan. Už nějakou dobu postrádám obrázky pořádné české svíčkové. Vepřa knedla zela. Voňavého máslového vánočního cukroví. Nebo třeba vdolků.

Je fajn experimentovat. Jen mám pocit, že se ty experimenty poslední dobou nějak zvrhly. Stala se z nich mánie. Smetana je tabu. Smažení zločin. Majonéza jistá smrt. Člověk aby se pomalu začal bát, že sní-li něco s lepkem, nedožije se rána. Čím víc vidím pohanky, tím míň mě to motivuje, abych z ní něco uvařila (i když abych byla objektivní, zrovna pohance jsem nikdy na chuť nepřišla). Protože proč? Protože pohanka, pohanka, pohanka, pohanka, pohanka... Umírněnost v jídle je dobrá a prospěšná. Ale použije-li člověk do buchty kakao a ne karob a má potřebu to dlouhosáhle ospravedlňovat, něco je špatně.

A tak jsem odhlásila odběry všech možných i nemožných facebookových skupin a otevřela si babiččinu starou kuchařku. A pak i všechny ostatní. Trošku mě to smutno opustilo. No a pak jsem uvařila segedín z krkovice s pořádným poctivým domácím houskovým knedlíkem z bílé mouky a 30% smetanou. A světe div se, šmakoval (rozuměj chutnal, neodvozuje se od Šmakouna). Všem!

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji osmažíme dozlatova.  Přihodíme na větší kostky nakrájené maso a necháme ho zprudka zatáhnout, nejlépe dohněda (nápek dodá sílu omáčce, jen pozor, nespálit ani maso, ani cibuli, aby guláš nezhořkl!). K zatáhnutému masu přidáme kmín, papriku, a prolisovaný česnek a krátce orestujeme, aby se koření rozvonělo. Základ osolíme, opepříme, zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené, přidáme pokrájené zelí a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Ke konci vaření guláš zahustíme jíškou z másla a mouky, jíšku je třeba minimálně dalších 15 minut provařit. Guláš je také možné lehce dosladit (podle kyselosti zelí). Do hotového guláše vmícháme přibližně dvě třetiny zakysané smetany na zjemnění. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.

2016-05-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI