Sekaná s červenou čočkou a mrkví pro děti od 8 měsíců zpět

Ingredience:
hovězí mleté maso (může být mix)500 gčervená čočka100 ghladká mouka (může být špaldová)3 lžíce
vejce1 ksvelká mrkev1 kscibule1 ks
majoránka dle chutisůl dle chutikoření dle chuti
hovězí mleté maso (může být mix) 500 g, červená čočka 100 g, hladká mouka (může být špaldová) 3 lžíce, vejce 1 ks, velká mrkev 1 ks, cibule 1 ks, majoránka dle chuti, sůl dle chuti, koření dle chuti

Příprava

O recepty s luštěninami si hodně píšete. Taktéž hodně hledáte i recepty s hovězím masem, včetně toho mletého, a já vás za oboje chválím. Luštěniny i hovězí mas jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spoustu dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Naopak ale různé placičky, bábovičky a vše, co jde při servírování omatlat v kečupu děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěnin, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přidejte mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 1801C přibližně hodinu, dle zkušeností s vlastní troubou, aby se vám sekaná nevysušila. 

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem. 

Dětská specifika: 

  • Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců. 
  • Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
  • Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.
2018-06-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI