Ingredience: | |||||
neuvařená zelená čočka | 1 hrnek | vlašské ořechy | 1 hrnek | rozemletá lněná semínka + 1/2 hrnku vody | 3 lžíce |
česnek | 3 stroužky | najemno nakrájená cibule | 3 ks | najemno nakrájený řapíkatý celer | 1 hrnek |
nahrubo nastrouhaná mrkev | 1 hrnek | nahrubo nastrouhané sladké jablko | 1/3 hrnku | hrozinky | 1/3 hrnku |
pomixované ovesné vločky | 1/2 hrnku | čerstvý či sušený tymián | 2 lžičky | sůl | špetka |
pepř | špetka | kečup | 1/4 hrnku | javorový sirup či jiné sladidlo | 1 lžíce |
jablečné pyré / výživa | 2 lžíce | balsamikový ocet | 1 a 1/2 lžíce | rostlinný olej na smažení |
Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“
Čočku propláchneme a dáme vařit spolu s přiměřeným množstvím vody do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 45 minut, čočka by měla být lehce rozvařená. Ořechy si nasekáme na menší kousky a opražíme na pánvi. Lněná semínka rozemeleme, pokud si nekoupíme přímo drcená, přidáme vodu, dobře promícháme a necháme bokem nabobtnat, aby pustila sliz.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme asi 5 minut, ke konci restování přidáme prolisovaný česnek. Poté přidáme celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut restujeme. Čočku a suroviny z pánvičky si dáme do velké mísy, přisypeme ořechy, rozmixované vločky a dobře promícháme. Dochutíme pepřem, solí, případně dalším kořením. Poté rozprostřeme do zapékací nádoby, použila jsem plechový velký srnčí hřbet.
V hrnku promícháme kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřeme touto směsí čočkovou sekanou. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Po upečení a lehkém vychladnutí jsme se pustili do ochutnávání. Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“ Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI