Shawarma zpět

Ingredience:
kuřecí, krůtí nebo hovězí maso1 kgmletá sladká paprika1 lžičkauzená paprika špetka
mletý římský kmín (cumin)1 lžičkamletý koriandr1 lžičkasušený česnek1 lžička
mletý hřebíček1/2 lžičkymletý pepř1/2 lžičkykari1 lžička
kuřecí, krůtí nebo hovězí maso 1 kg, mletá sladká paprika 1 lžička, uzená paprika špetka, mletý římský kmín (cumin) 1 lžička, mletý koriandr 1 lžička, sušený česnek 1 lžička, mletý hřebíček 1/2 lžičky, mletý pepř 1/2 lžičky, kari 1 lžička

Příprava

Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta.

Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta. Shawarma je součástí stánkového (rychlého) občerstvení, které u Arabů naleznete téměř na každém kroku. Je servírována v pitě, doplněna různými zeleninovými saláty a dochucena nejčastěji sezamovou tahini omáčkou.

Důležitou částí přípravy masa je koření, přesněji směs koření, která se lehce liší podle různých arabských oblastí a zvyklostí. Osobně jsem si oblíbila tuto kombinaci.

Všechno koření smíchám a použiji na kilo masa. Volila jsem maso krůtí, přesněji, vykostěná krůtí stehna. Shawarma z tohoto druhu masa je krásně šťavnatá a měkká. Pro vůni a chuť jsem přidala kousek jehněčího loje nebo tuku (nevím, jak to přesně nazvat).

Jdeme na to:
1 kg krůtího masa nakrájíme na velmi jemné kousky a na 12 - 24 hodin naložíme do připravené směsi koření a uložíme do chladu.
Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyjmeme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Jehněčí lůj vložíme na větší pánev a necháme lehce vyškvařit a rozvonět. Rozpálíme na maximum, přidáme asi lžíci olivového oleje, přisypeme krůtí kousky a zprudka restujeme do měkka. Ke konci shawarmu osolíme. Poté maso přendáme na plech s vyšším okrajem a vložíme na pár minutek pod gril. Až bude mít lehce křupavou kůrku je hotovo.

Na tahini omáčku si připravíme sezamovou pastu, citrónovou šťávu a sůl. Všechny suroviny smícháme a naředíme studenou vodou. Nelekejte se, pasta po prvním přidání vody zhoustne, ale po opětovném přidání tekutiny začne řídnout. Pasty stačí troška, tak 100 ml, naředěná téměř zdvojnásobí objem. Citrónové šťávy a soli dejte dle vlastní chutí, ovšem doporučují nešetřit.

Teď už zbývá pouze nakrájet rajčata, okurky a nakládané okurky na kolečka, cibuli na proužky, případně připravit vámi zvolené zeleninové saláty (osobně doporučují zelný salát) a můžeme servírovat. Pita chléb naplníme masem, salátem, zeleninou a přelijeme tahini omáčkou.

Inspirace na salát:
1/2 menší hlávky červeného zelí
hrst listů celerové natě
1/4 - 1/2 lžičky kyseliny citrónové (dle chuti)
asi 2 lžíce vinného octa
rovná lžíce cukru
asi 3 lžíce olivového oleje
sůl

Červené zelí nakrájíme na jemné proužky, přidáme posekanou celerovou nať a dochutíme kyselinou citrónovou, octem, olivovým olejem, cukrem a solí. Promícháme a necháme tak 30 minut odležet.

 

2013-10-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI