Shawarma z pánve zpět

Ingredience:
krůtí maso (horní část stehenních řízků je nejchutnější)1 kgmletý kardamom1 lžičkamleté nové koření1 lžička
kari1 lžičkasušený česnek1 lžičkamletá skořice1/2 lžičky
mletý hřebíček1/2 lžičkydrcený pepř špetkasůl špetka
olivový olej dle potřeby
krůtí maso (horní část stehenních řízků je nejchutnější) 1 kg, mletý kardamom 1 lžička, mleté nové koření 1 lžička, kari 1 lžička, sušený česnek 1 lžička, mletá skořice 1/2 lžičky, mletý hřebíček 1/2 lžičky, drcený pepř špetka, sůl špetka, olivový olej dle potřeby

Příprava

Shawarma je maso připravované na velkém rotačním grilu. V arabském světě velmi populární součást rychlého občerstvení. Stejně tak oblíbená je i u nás doma, i když se musím spokojit s její skromnější verzí, ukuchtěnou na pánvi.

Shawarmu je možné připravit z masa kuřecího, krůtího, hovězího nebo jehněčího. Důležitou roli v přípravě masa hraje koření, přesněji směs koření, které shawarmu příjemně ovoní a správně ochutí. Já jsem pro dnešek volila maso krůtí, ze kterého nám shawarma chutná nejvíce.

Maso nakrájíme na tenké proužky, zalijeme olivovým olejem a promícháme se vším kořením. V chladu necháme pár hodin odležet, ideálně přes noc.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Větší pánev se silným dnem rozpálíme (na sucho) a maso v ní po částech a zprudka opečeme. Ke konci všechno maso osolíme a zalijeme olivovým olejem, doporučuji nešetřit. Pořádně promícháme a připravíme si remosku nebo plech.

Pokud vlastníte remosku, rozpalte ji naplno, vsypte hotovou masovou směs a nechte pár minutek opékat, občas promíchejte. Druhou možností je rozprostřít maso na plech, šoupnout do trouby (funkce gril) a nechat chvilku grilovat, hezky do zlatova.

K shawarmě se skvěle hodí sezamová omáčka tahíni. Příprava zabere jen pár minutek, třeba je pouze: sezamová pasta, čerstvá citronová šťáva a sůl.

Sezamovou pastu naředíme vodou, pořádně rozmícháme do požadované konzistence a dochutíme solí a citronovou šťávou. 

Shawarmu podáváme se zeleninovým talířem.

2014-05-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI