Sicilská caponata zpět

Ingredience:
lilek1 kscuketa1 ksčervená cibule1 ks
paprika (červená a žlutá)2 ksčesnek4 stroužkymasitá rajčata500 g
zelené olivy bez pecky dle chutisolené kapary dle chutisušené oregano dle chuti
sůl dle chutipepř dle chutičervený vinný ocet dle chuti
cukr dle chutipiniové oříšky dle chutiolivový olej dle potřeby
petrželová nať dle chuti
lilek 1 ks, cuketa 1 ks, červená cibule 1 ks, paprika (červená a žlutá) 2 ks, česnek 4 stroužky, masitá rajčata 500 g, zelené olivy bez pecky dle chuti, solené kapary dle chuti, sušené oregano dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, červený vinný ocet dle chuti, cukr dle chuti, piniové oříšky dle chuti, olivový olej dle potřeby, petrželová nať dle chuti

Příprava

Caponata je klasický sicilský recept, který se ovšem dům od domu lehce mění. Někdo nedává cuketu a požívá výhradně lilek, někdo zase dává papriku, ale jen zelenou a někdo dává místo piniových oříšku mandle. Záleží na chuti každého, jak si jídlo připraví.

V dnešní době se podává jako příloha k rybám a nebo jako předkrm. Zvláště když se vychladí v lednici a nazdobí na opečenou ciabattu.
Od 18. století to ale byl také hlavní chod. 

Další možné varianty jsou s přidáním mrkve, rozinek, brambor a mořských plodů.

Lilek si nakrájejte na hrubší kostky, dejte na cedník a prosolte. Nad miskou nechte lilek vybrečet, aby ztratil svou hořkost a později ho osušte na papírové utěrce.
Cuketu a papriky si nakrájejte na podobné kousky a cibuli na klínky.

Rozpalte si větší množství (cca půl malého šálku) oleje a osušený lilek na něm opečte krásně dozlatova. 

Opečený lilek dejte stranou odkapat na papírovou utěrku a na stejné pánvi opečte papriky a cibuli.
Oleje už nemusíte dávat tolik.

Dejte opět stranou a orestujte cuketu, česnek na hrubší kusy a oříšky.

Do pánve k opečené cuketě přidejte rajčata, olivy, kapary, ocet a malinko vody. Na mírném plameni duste několik minut, dokud rajčata nevytvoří omáčku, která vám všechnu zeleninu spojí.
Na posledních pár minut přidejte ostatní orestovanou zeleninu a bylinky.
Pokud jsou rajčata málo sladká, můžete malinko přisladit cukrem.

Hotové jídlo ozdobte petrželkou.

Podávat můžete jak teplé, tak i studené. V lednici zavřené ve sklenici vám vydrží i týden.

Jestliže použijete kukuřičné pečivo, je pokrm nejen vegetariánský, ale i bezlepkový.

Dobrou chuť! 

2016-06-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI