Široké nudle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a špenátem zpět

Ingredience:
těstoviny (široké nudle, linguine, tagliatelle)500 gsůl dle chutičesnek nasekaný na drobno1 stroužek
olivový olej2 lžícešpenátové listy200 gsmetana80 ml
gorgonzola125 gsušená rajčata hrstčerstvá bazalka dle chuti
těstoviny (široké nudle, linguine, tagliatelle) 500 g, sůl dle chuti, česnek nasekaný na drobno 1 stroužek, olivový olej 2 lžíce, špenátové listy 200 g, smetana 80 ml, gorgonzola 125 g, sušená rajčata hrst, čerstvá bazalka dle chuti

Příprava

Blesková pasta k obědu či večeři. 

I když je venku počasí, že by psa nevyhnal (tedy alespoň ti naši dělají, že se jich venčení netýká), pořád jsem naladěna na prázdninový mód a nechce se mi trávit příliš času u plotny. A proto máme velmi často těstoviny. 
 
Těstoviny na tisíc a jeden způsob u nás nikdy nezklamou. Tento recept je jeden z mých oblíbených. Pasta je díky smetaně krémová a gorgonzola se sušenými rajčaty jí dodává na lehké pikantnosti. Špenát je už jen pomyslnou třešničkou na dortu. 
 
Abyste dosáhli skvělého výsledku, je důležité dodržet při přípravě těstovin pár základních postupů. Právě ty totiž zaručí, že místo těstovin "tak akorát", nedostanete na talíř rozvařené něco, spojené v jednolitou masu. Při vaření těstovin nejčastěji chybujeme už v začátku jejich přípravy. Obvykle se používá malý hrnec, do kterého se vejde jen žalostně málo vody. A také se často bojíme pastu pořádně posolit. 
 
Na každý 100 g suchých těstovin musí přijít 1 l vody. Jakmile voda v hrnci začne vřít, posolte ji, a to pořádně. Říká se, že voda by měla být slaná jako voda mořská. Obvykle se ale uvádí na 500 g těstovin 1 a 1/2 velké lžíce soli. Osolenou vodu nechte znovu zavařit a teprve potom vhoďte těstoviny. Olej se většinou nepřidává, snad jen v případě, že vaříte domácí těstoviny, které mají tendenci se lepit. 
 
Těstoviny uvařte al-dente, tedy "na skus" - v tomto případě nejsou úplně měkké a při kousnutí ucítíte mezi zuby lehký odpor. A při pohledu do středu těstoviny, jde jasně vidět kousek "syrového" těsta. Pasta uvařená al dente nejen, že lépe chutná, ale také se našemu tělu mnohem lépe tráví. Semolinové těstoviny bývají na skus tak za 10 minut, ale samozřejmě záleží na druhu, proto nezapomínejte průběžně ochutnávat. 
 
Pozornost musíte věnovat také samotnému dokončení. Těstoviny velmi rychle osychají a pak mají tendenci se slepovat. Je tedy důležité, aby se hned po dokončení smíchaly s připravenou omáčkou. Zásadní pravidlo je, že omáčka vždy čeká na pastu, nikdy ne naopak. Přidáváte-li do těstovin sýr (obvykle parmazán), přidejte ho k těstovinám jako první, zamíchejte, aby se rozpustil a teprve potom vše vmíchejte do omáčky.
 
Jak už jsem zmiňovala, těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente. 

Mezitím na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Přidejte špenátové listy a chvilku restujte, tak aby zvadly. V tuto chvíli přilijte smetanu a krátce povařte. Vmíchejte rozdrobenou gorgonzolu a nasekaná rajčata, vše znovu krátce prohřejte.
 
Nakonec přidejte nasekané lístky bazalky, scezené těstoviny a vše důkladně promíchejte, popřípadě dosolte a dopepřete. Ihned podávejte.

Dobrou chuť. 
2015-08-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI