Široké nudle s omáčkou z pečené dýně, šalvěje a parmazánu zpět

Těstoviny:
špaldová mouka200 gvejce2 ksvoda dle potřeby
Omáčka:
máslová dýně1/2 ksolivový olej1 lžícesůl dle chuti
pepř dle chutišalvěj2 lžičkynastrouhaný parmazán dle potřeby
vývar dle potřebysmetana100 ml
špaldová mouka 200 g, vejce 2 ks, voda dle potřeby, máslová dýně 1/2 ks, olivový olej 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, šalvěj 2 lžičky, nastrouhaný parmazán dle potřeby, vývar dle potřeby, smetana 100 ml

Příprava

Když jsem poprvé připravovala domácí těstoviny, netušila jsem, že si na ně zvykneme natolik, že si je budeme takto dělat poměrně často. Nejoblíbenější jsou u nás široké nudle. Jsou jednoduché na tvarování a dětem připomínají špagety. V případě omáčky jsem zvolila oblíbenou dýni, protože jsem věděla, že v tomto výběru se nemohu splést. Známou omáčku z pečené dýně jsem ozvláštnila ne tolik používanou bylinkou, a to šalvějí.

Těstoviny:
Mouku smíchejte s rozšlehanými vejci a přidejte trochu vody (opravdu jen trochu), zpracujte v nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte v lednici odpočinout (minimálně 1 hodinu). Na pomoučeném válu si těsto vyválíme na co nejtenčí plát a pomocí rádélka si nakrájíme nudle dle našich požadavků na jejich šířku. Kdo má doma stojek na těstoviny, může samozřejmě použít na jejich výrobu tento. Nudle poté vařte v osolené vroucí vodě a to ještě cca 2 minuty než vyplavou na hladinu.

Omáčka:
Dýni si okrájejte, zbavte semínek a nakrájejte na stejné kostky. V míse si smíchejte olivový olej, sůl a šalvěj a promíchejte. V této marinádě obalte nakrájenou dýni a rozprostřete ji na předem připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut. Poté dýni dejte do hrnce, přilijte vývar (tak aby byla lehce ponořena) a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a přilijte smetanu. Provařte. Dle potřeby pak dochuťte solí a pepřem.

Uvařené těstoviny podávejte s dýňovou omáčkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem.

2016-02-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI