Ingredience: | |||||
smetana ke šlehání (33%) | 3 kelímky | cukr krystal | 1/2 šálku | hladká mouka | 1 hrnek |
vejce | 1 ks | voda | 1/2 šálku | třešně (višně, švestky, jahody apod) | dle potřeby |
Představuji vám náš rodinný hřích zděděný po prababičce – šišky s cmúrem. Dělají se z čerstvých třešní a přelévají zkaramelizovanou smetanou, já jsem vzhledem k sezóně byla nucena použít mražené višně, ovšem i tak to byla naprostá (i kalorická) BOMBA.
Vzhledem k tomu, že přesný recept se nedochoval, neboť prababička vždy dělala od oka, píšu množství pouze orientačně, dejte na svůj kuchařský instinkt.
Postup:
Nejdříve je potřeba připravit cmúr. Vyhraďte si opravdu hodně času a namastěte svaly. Do většího hrnce nalijeme smetany ke šlehání, přidáme cukr a pomalu zahříváme (v tento moment ochutnejte a případně podle své chuti ještě doslaďte). Je potřeba nechat smetanu probublávat tak dlouho, dokud úplně nezhoustne a nezačne karamelizovat. Trvá to zhruba hodinu a je potřeba víceméně celou dobu míchat. Ke konci už opravdu bez přestání. Že se vaření blíží ke kýženému konci, poznáme podle toho, že cmúr bude tvořit na povrchu hustou pěnu, která úplně nakonec opadne a zůstane sladká omáčkovitá hmota podobná Salku. A to jen on, náš šampion!
Poté si připravíme šišky. Jde v podstatě o nudlové těsto, které vytvoříme zpracováním vejce, vody, hladké mouky a špetky soli. Mouku přisypáváme až do chvíle, kdy se vytvoří tahavé lehce lepivé těsto. Do něj zabalíme třešně a vložíme do vroucí vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch.
Šišky se servírují přelité cmúrem. Garantuji, že budete slastně zalepení až za ušima.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI