Sladko-kyselé smažené tofu se zeleninou zpět

Ingredience:
tofu1 balíčekzelenina (mrkev, cibule, řapíkatý celer, cuketa, paprika, jarní cibulka...) dle chutizázvor kousek
česnek2 stroužkyolej dle potřebysojová omáčka2 lžíce
rybí omáčka2 lžíceústřicová omáčka1 lžícerýžový ocet dle chuti
voda1/2 hrnkuškrob1 lžičkachilli paprička1 ks
cukr (palmový/třtinový)2 lžícekoření 5 vůní1 lžička
tofu 1 balíček, zelenina (mrkev, cibule, řapíkatý celer, cuketa, paprika, jarní cibulka...) dle chuti, zázvor kousek, česnek 2 stroužky, olej dle potřeby, sojová omáčka 2 lžíce, rybí omáčka 2 lžíce, ústřicová omáčka 1 lžíce, rýžový ocet dle chuti, voda 1/2 hrnku, škrob 1 lžička, chilli paprička 1 ks, cukr (palmový/třtinový) 2 lžíce, koření 5 vůní 1 lžička

Příprava

Toto jídlo vzniklo tak nějak samo. Protože miluji Asijskou kuchyni, tak ráda pročítám různé zahraniční weby o vaření, a nebo cestovatelské, kde, kdo co jedl a podobně.

Mockrát jsem četla o smažené rýži, nudlích a taky tofu. Nemohla jsem ale dlouho najít žádný recept, který by mě oslovil na první dobrou. 

Protože tofu, tempech a jinak upravenou sóju miluju, tak jsem se toho jídla nebála. Navíc má podobnou vlastnost jako cuketa - velmi dobře přejímá chutě.

Co tedy budete potřebovat na "moje" smažené tofu?

Jaké zvolíte tofu, záleží na vás. Já nejraději lahůdkové lehce marinované. Můžete použít ale i přírodní, uzené a nebo s chilli. Já si ho někdy nakrájím na kostičky 1x1 cm a osmažené zobu u telky. Je výborné, protože je křupavé a vůbec ne mastné.

Do woku či vyšší pánve si dejte  cca 1 cm oleje. Tofu rozkrájejte na centimetrové kostičky a smažte v oleji, dokud nebudou mít krásně oříškovou barvu.
Tofu vyjměte a nechte chvilku stranou. Část oleje slijte a můžete začít smažit zeleninu, kterou jste si nakrájeli na přibližně stejně velké proužky.

Začněte cibulí, mrkví, celerem a postupně po chvilce smažení můžete přidat cuketu, papriku a jinou měkčí zeleninu. Vše znovu dejte stranou a na troše oleje ve woku orestujte česnek, zázvor a chilli.

Přisypte cukr a nechte rozpustit. Nedělejte ale karamel.

Přidejte všechny omáčky a vodu s rozmíchaným škrobem. Omáčka vám začne krásně houstnout. Pokud by byla příliš hustá, můžete ještě přicvrnknout trochu vody. Měla by mít konzistenci sirupu.

Tofu i zeleninu vraťte do woku a dochuťte rýžovým octem. Pokud je jídlo málo slané, tak přidejte trochu rybí omáčky.

Na závěr posypte čerstvou jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

2016-09-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI