Slaný cuketový koláč zpět

Ingredience:
cuketa350 - 400 ghrubá mouka300 gprášek na pečení1/2 balení
rostlinný olej100 mlvejce3 - 4 ksnakládaná sušená rajčata100 g
červená cibule1 ksžampiony pár ksčesnek2 - 3 stroužky
sýr150 gdrobné klobásky100 gsůl dle chuti
pepř dle chutibylinky dle chuti
cuketa 350 - 400 g, hrubá mouka 300 g, prášek na pečení 1/2 balení, rostlinný olej 100 ml, vejce 3 - 4 ks, nakládaná sušená rajčata 100 g, červená cibule 1 ks, žampiony pár ks, česnek 2 - 3 stroužky, sýr 150 g, drobné klobásky 100 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bylinky dle chuti

Příprava

Slaný cuketový koláč patří taktéž do řady výrobků připravovaných na Hafofest. Je to také příjemný a chutný způsob, jak zužitkovat letní úrodu cuket. A když zrovna nerostou ty na zahrádce, směle sáhněte po malých cuketách z obchodu. U těch nemusíte obvykle ani vydlabávat semena, neboť jsou dostatečně měkká. 
Tento koláč si v podstatě můžete dochutit čím je libo. Snadno a ochotně z něj lze vytvořit vegetariánskou verzi. A pokud by člověk experimentoval s hraškou, tak pravděpodobně i veganskou.
Chutná dobře teplý i studený, jen ho nezapomeňte osolit (jako já včera), pak je to nic moc.

Recept mám původně od babičky, nicméně jsem všechny ochucovací přísady trošku transformovala, protože nemám ráda syrovou papriku, pečená syrová rajčata mi také nic moc neříkají a měkký salám si dám tehdy, pokud je to italská mortadela, nikoliv bratislavský točeňák.  Takže v mém podání žádné papriky, rajčata sušená a kvalitní klobáska, taky občas přidávám vařenou cizrnu nebo quinou.

Na jeden plech:

  • 350 - 400 g cukety strouhané nahrubo
  • 300 g hrubé mouky
  • 1/2 balení prášku na pečení
  • 100 ml rostlinného oleje (já tentokrát použila z kukuřičných klíčků)
  • 3-4 vejce
  • 100  nakládaných sušených rajčata, scezených od oleje (můžete ho použít do těsta), nebo suchých, spařených horkou vodou
  • 1 červená cibule nakrájená na tenká půlkolečka
  • pár žampionů na plátky
  • 2-3 stroužky česneku - rozmačkaného
  • 150 g sýra nakrájeného na kostky (já použila balkán)
  • 100 g nakrájených drobných klobásek
  • sůl, pepř
  • krájené bylinky - jarní cibulka, pórek, pažitka, bazalka, oregano,...
1. Cukety rozkrájím, případně oloupu a nastrouhám. Všechnu zeleninu, sýry a klobásy nakrájím na kostičky. 

2. Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Plech vystelu pečícím papírem.

3. Do mísy nasypu mouku, přidám kypřící prášek, sůl a pepř. Promíchám, přidám nastrouhanou cuketu a vejce, znovu promíchám, a naposledy přidám všechnu nakrájenou náplň, smíchám v jednu hmotu a tu rovnoměrně rozprostřu na pečícím papírem vystlaný plech. Dám do trouby a peču 45-55 minut. 


4. Nechám trochu vychladnout, rozkrájím a podávám. Tentokrát jsme doplnili pažitkou a čerstvým kozím sýrem.

2015-08-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI