Ingredience: | |||||
rýžové nudle | dle potřeby | cibule | dle chuti | mrkev | dle chuti |
Jidášovo ucho | dle chuti | česnek | dle chuti | jarní cibulka | dle chuti |
bílé zelí/čínské zelí | dle chuti | olej | dle potřeby | mladá cuketka | dle chuti |
paprika | dle chuti | pórek | dle chuti | řapíkatý celer | dle chuti |
taro | dle chuti | ||||
Omáčka: | |||||
světlá sojová omáčka | dle chuti | tmavá sojová omáčka | dle chuti | rybí omáčka | dle chuti |
Určitě všichni dobře znáte tohle jídlo. Určitě ho znáte i ve variantě s masem. To záleží na vás a na vaší chuti.
Spousta lidí se mě ptá, jak je možné, že nemám nudle slepené, rozvařené a nelepí se tolik na pánev.
Hodně lidí taky nadává, že je to mastné…no jistě, když se lidí snaží zabránit slepování tím, že tam dají hodně oleje.
NE!
Fígl je v něčem úplně jiném. Nudle NEvařte! Jen je namočte na 15 - 30 minut do studené vody.
Sehnat se dají čistě rýžové a nebo tzv. skleněné a ty se dělají z mungo fazolí. Postup je ale naprosto stejný.
V balení můžete najít jeden velký chumel anebo úhledné porce stlačené do jednotlivých čtverečků. Je to jednodušší. Nemusíte od sebe trhat nudle a tím je polámat a hlavně víte, že co čtvereček - to jedna porce. Jakou zeleninu, záleží hodně na vás. Smažené nudle je přípravou hodně podobné smažené rýži. Nikde nenajdete přesný recept. Je to jako když Češi vaří naše rizoto. Všechny vypadají podobně, ale přesto tam každý dává trochu něco jiného.
Tedy i já když dělám smažené nudle, tak nejsou nikdy naprosto stejné. Pokaždé je doma trochu jiná zelenina, ale základ ten je stejný.
Základem je příprava. Tedy zatím, co se vám máčí nudle a sušené houby si nakrájejte veškerou zeleninu na tenoučké nudličky cca 5-7 cm.
Už měkké a poddajné nudle si nechte na cedníku okapat a houby, které 2 - 3x zvětšily objem, nakrájejte stejně jako zeleninu. Tvrdý střed, kde byla houby přichycena, vyřízněte a zahoďte.
Pánev wok si pořádně rozpalte. Jen tak se vám budou nudle co nejméně přichytávat.
Zprvu si orestujte česnek na hrubší kousky, cibuli, mrkev a kdo má rád, tak i chilli papričku.
Pak přidejte další zeleninu a houby. Opět lehce zarestujte a přihoďte rýžové nudle.
Teď je i čas na omáčky jako jsou světlá sojová omáčka, tmavá sojová omáčka a rybí omáčka.
Do jídla se nedává žádná sůl, protože všechny tyto omáčky jsou už dost slané.
Musíte tedy ochutnat a popřípadě opatrně omáček přidat.
Budete mít tendenci s tím hodně míchat, ale akorát docílíte toho, že se vám nudle potrhají a budete mít z jídla nevzhledný chuchvalec.
Je lepší když budete nudle jen načechrávat. Například kleštěmi a nebo takovou tou zubatou naběračkou na těstoviny. Teprve až ke konci můžete oškrabat to, co se přichytilo k pánvi. Tyhle oškrabky jak já říkám jsou to nejlepší.
Nakonec na talíři ozdobte jarní cibulkou a kro má rád, tak třeba i čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI