Smažený květák s omáčkou tahíni zpět

Ingredience:
velká cibule1 ksmenší květák1 ksolej trochu
Sezamová omáčka:
sezamová pasta150 mlmasový vývar150 mlcitrón1 ks
římský kmín špetkasůl špetkadrcený pepř špetka
velká cibule 1 ks, menší květák 1 ks, olej trochu, sezamová pasta 150 ml, masový vývar 150 ml, citrón 1 ks, římský kmín špetka, sůl špetka, drcený pepř špetka

Příprava

Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou.

Základem této omáčky je sezamová pasta tahíni, která se připravuje z drcených sezamových semínek, jenž obsahují zdraví prospěšné tuky a jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a zinku.

Tahíni je také základem cizrnové pomazánky hummus, v arabském světě velmi oblíbené. Přímo u nás v Akku je jedna z nejvyhlášenějších hummus restaurací v Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud se chcete dostat dovnitř, budete muset čekat ve frontě, zájem je veliký. Restaurace dále nabízí prodej s sebou, postranním okénkem vám přímo před vašimi zraky umelou a ochutí právě vařenou cizrnu. Pomazánku tak dostanete zaručeně čerstvou, ještě vlahou, a taková je nejlepší.

Na českém trhu sezamovou pastu najdete ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

Syrový květák rozebereme na růžičky, omyjeme, necháme okapat a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme stejně jako květák. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej, u květáku i cibule.

Vše přendáme do pánve s vyšším okrajem a zalijeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním sezamové pasty a masového vývaru. Dochutíme římským kmínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku připravte hodně řídkou, neboť prohřátím rychle houstne.

Směs promícháme, aby se nám jednotlivé kousky květáku dobře obalily omáčkou, a necháme krátce projít varem.

2013-10-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI