Ingredience: | |||||
špagetová dýně | dle potřeby | olivový olej | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | ||||
Boloňská omáčka: | |||||
mleté hovězí maso | 500 g | cibule | 1 ks | mrkev | 1 ks |
řapíkatý celer | 2 stonky | česnek | 3 stroužky | malý rajčatový protlak | 1 ks |
drcená rajčata | 1 plechovka | italské bylinky (čerstvé i sušené) | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Špagetová dýně je druh, u kterého vnitřní vlákna rostou v kruzích. Proto když chcete krásné špagety, musíte dýni rozkrojit napříč. Pokud ji rozkrojíte podélně, tak sice budete mít špagety taky, ale krátké, jako když je dětem překrájíte.
Špagetová dýně je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů B6, C a manganu.
Na žebříčku glykemického indexu je ve spodní polovině a karbohydráty v ní tělo mění na krevní glukózu pozvolna. Tím pádem inzulín reaguje více pozvolna.
Dýni tedy opatrně rozkrojte (slupka je dost tvrdá) a vydlabejte. Semínka si můžete nechat volně usušit a příští rok zasadit na zahradě.
Dýni vydatně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Otočte řezem dolů a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 30 minut.
Stejně tak dlouho by vám měla zabrat příprava Boloňské omáčky.
Na oleji orestujte cibuli a česnek s řapíkatým celerem. Přihoďte maso a zatáhněte ho.
Mrkev si nastrouhejte nahrubo a opečte ji společně s masem, zeleninou a protlakem.
Restujte tak tři minutky a vmíchejte drcená rajčata a trochu vody. Ochuťte solí, pepřem a nechte pod pokličkou dusit. Vodu dolévejte postupně, vždy když se vyvaří. Jen tak se vám zelenina v omáčce krásně rozdusí a zároveň ji přirozeně zahustí.
Těsně před koncem vmíchejte bylinky jako jsou bazalka, oregáno, petržel ...
Upečenou dýni vytáhněte z trouby, otočte a pomocí vidličky oddělte vlákna od sebe.
Ještě horké nandejte na talíř, přelijte vydatně omáčkou a posypte parmazánem.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI