Špagety Bolognese zpět

Ingredience:
mleté maso600 golej3 lžícevětší cibule1 ks
česnek3 stroužkyvelká mrkev1 ksmalý celer1 ks
drcená rajčata1 plechovkasušené oregano2 lžícesuché červené víno1,5 dcl
hovězí vývarcca 3 dclsůl dle chutipepř dle chuti
muškátový oříšek dle chutiparmazán k servírovánísekaná hladkolistá petrželka hrst
kvalitní špagety500 g
mleté maso 600 g, olej 3 lžíce, větší cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, velká mrkev 1 ks, malý celer 1 ks, drcená rajčata 1 plechovka, sušené oregano 2 lžíce, suché červené víno 1,5 dcl, hovězí vývar cca 3 dcl, sůl dle chuti, pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, parmazán k servírování, sekaná hladkolistá petrželka hrst, kvalitní špagety 500 g

Příprava

To je tak zase venku nepříjemný čas, kdy člověk rád sáhne po oblíbeném hřejivém jídle, které potěší nejen v žaludku. Jak už jsem tady zmiňovala, v angličtině mají pro to speciální výraz "comfort food", což podle mne přesně vystihuje, co takové jídlo přináší. Já vařím jídla většinou podle aktuální nálady, která většinou odráží i venkovní počasí. Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely - masožravce (smích). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože tohle jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbude. Receptů na bolognese je mnoho a já netvrdím, že ten můj je správný, spíš je prostě můj a takový, jaký ho máme rádi.

Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata a vývar, přiklopíme a dusíme cca 30 - 40 minut. Poté odklopíme a ještě minimálně 0 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala. 

Mezitím si v osolené vodě ve velkém hrnci uvaříme špagety. Scedíme je a ihned přidáme do pánve s omáčkou a důkladně promícháme, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Nakonec štědře posypeme petrželkou a jednotlivé porce na talíři posypeme parmazánem.

2017-01-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI