Špagety Bolognese sypané parmazánem zpět

Ingredience na Bolognese omáčku:
loupaná rajčátka ve vlastní šťávě1 balenímalý rajčatový protlak1 ksstřední sibule1 ks
česnek2 - 3 stroužkyvětší mrkev1 ksřapíkatý celer1 řapík
rajčatové pyré1 ksvývar dle potřebyčervené víno dle chuti
bobkový list dle chutiitalské koření (oregano, bazalka, tymián) nebo bylinky dle chuticukr dle chuti
sůl dle chutipepř dle chutiolej dle potřeby
Ingredience na masové ragú Bolognese:
mleté vepřové maso250 gmleté hovězí maso250 gmalá cibule1 ks
mletá sladká paprika dle chutisušený česnek dle chutimuškátový oříšek dle chuti
sůl dle chutipepř dle chutiolej dle potřeby
Dále budete potřebovat:
špagety dle potřebyparmazán dle potřeby
loupaná rajčátka ve vlastní šťávě 1 balení, malý rajčatový protlak 1 ks, střední sibule 1 ks, česnek 2 - 3 stroužky, větší mrkev 1 ks, řapíkatý celer 1 řapík, rajčatové pyré 1 ks, vývar dle potřeby, červené víno dle chuti, bobkový list dle chuti, italské koření (oregano, bazalka, tymián) nebo bylinky dle chuti, cukr dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, mleté vepřové maso 250 g, mleté hovězí maso 250 g, malá cibule 1 ks, mletá sladká paprika dle chuti, sušený česnek dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, špagety dle potřeby, parmazán dle potřeby

Příprava

Krásný sluníčkový den přeji! Dnes mám pro vás tip na těstoviny, které v těchto horkých dnech určitě přijdou vhod. Já, protože jsem lenoch, tedy spíše nemám vždy čas uvařit omáčku Bolognese, tak si jednou za čas uvařím omáčky plný hrnec a zavařím ji do sklenic "pro strejčka příhodu". Potom už je příprava raz-dva hotová - jen se obdělá maso, přidá omáčka a je hotovo.

Bolognese omáčka

V hrnci na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno pokrájený česnek, nahrubo nastrouhanou, nebo pokrájenou mrkev a řapíkatý celer. Do směsi dále přidáme loupaná rajčátka (v sezóně můžete přidat i čerstvá rajčata), sůl, cukr, pepř, bobkové listy, oregano, bazalku, rajský protlak nebo rajčatové pyré a podlijeme vývarem. Pro výraznější chuť přidáme 200 ml červeného vína. Směs necháme podusit do měkka, vyjmeme bobkové listy a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud vám kousky zeleniny nevadí, tak nemusíte.

VENDY TIP! Omáčku Bolognese si můžete zavařit do skleniček a použít později k přípravě rychlé večeře. Připravenou omáčku naplníme do sklenic a sterilujeme v troubě asi 10 minut při 80°C.

Masové ragú Bolognese

Do hrnce vložíme jemně pokrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, sušený česnek a vložíme do hrnce na orestovanou cibulku.
Maso restujeme, dokud se nezačne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme připravenou omáčku Bolognese, přidáme trochu muškátového oříšku, promícháme a necháme již jen 5 - 10 minut podusit, aby se chutě i vůně pěkně propojily. Na talíř naservírujeme uvařené špagety a nakonec posypeme parmazánem.

 

2017-06-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI