Ingredience na Bolognese omáčku: | |||||
loupaná rajčátka ve vlastní šťávě | 1 balení | malý rajčatový protlak | 1 ks | střední sibule | 1 ks |
česnek | 2 - 3 stroužky | větší mrkev | 1 ks | řapíkatý celer | 1 řapík |
rajčatové pyré | 1 ks | vývar | dle potřeby | červené víno | dle chuti |
bobkový list | dle chuti | italské koření (oregano, bazalka, tymián) nebo bylinky | dle chuti | cukr | dle chuti |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | dle potřeby |
Ingredience na masové ragú Bolognese: | |||||
mleté vepřové maso | 250 g | mleté hovězí maso | 250 g | malá cibule | 1 ks |
mletá sladká paprika | dle chuti | sušený česnek | dle chuti | muškátový oříšek | dle chuti |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | dle potřeby |
Dále budete potřebovat: | |||||
špagety | dle potřeby | parmazán | dle potřeby |
Krásný sluníčkový den přeji! Dnes mám pro vás tip na těstoviny, které v těchto horkých dnech určitě přijdou vhod. Já, protože jsem lenoch, tedy spíše nemám vždy čas uvařit omáčku Bolognese, tak si jednou za čas uvařím omáčky plný hrnec a zavařím ji do sklenic "pro strejčka příhodu". Potom už je příprava raz-dva hotová - jen se obdělá maso, přidá omáčka a je hotovo.
Bolognese omáčka
V hrnci na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno pokrájený česnek, nahrubo nastrouhanou, nebo pokrájenou mrkev a řapíkatý celer. Do směsi dále přidáme loupaná rajčátka (v sezóně můžete přidat i čerstvá rajčata), sůl, cukr, pepř, bobkové listy, oregano, bazalku, rajský protlak nebo rajčatové pyré a podlijeme vývarem. Pro výraznější chuť přidáme 200 ml červeného vína. Směs necháme podusit do měkka, vyjmeme bobkové listy a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud vám kousky zeleniny nevadí, tak nemusíte.
VENDY TIP! Omáčku Bolognese si můžete zavařit do skleniček a použít později k přípravě rychlé večeře. Připravenou omáčku naplníme do sklenic a sterilujeme v troubě asi 10 minut při 80°C.
Masové ragú Bolognese
Do hrnce vložíme jemně pokrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, sušený česnek a vložíme do hrnce na orestovanou cibulku.
Maso restujeme, dokud se nezačne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme připravenou omáčku Bolognese, přidáme trochu muškátového oříšku, promícháme a necháme již jen 5 - 10 minut podusit, aby se chutě i vůně pěkně propojily. Na talíř naservírujeme uvařené špagety a nakonec posypeme parmazánem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI