Špagety s bazalkovým pestem zpět

Ingredience:
čerstvá bazalka (cca 3 trsy)25 ghrubá mořská sůl špetkapiniové oříšky1 lžíce
extra panenský olivový olej50 mlčesnek1 stroužeksýr parmezánového typu30 g (2 lžíce)
pecorino sardo15 g (1 lžíce)špagety300 g
čerstvá bazalka (cca 3 trsy) 25 g, hrubá mořská sůl špetka, piniové oříšky 1 lžíce, extra panenský olivový olej 50 ml, česnek 1 stroužek, sýr parmezánového typu 30 g (2 lžíce), pecorino sardo 15 g (1 lžíce), špagety 300 g

Příprava

Snažila jsem se tenhle víkend pro vás připravit pravé „pesto alla genovese„. Předem říkám, že to opravdu „pravé“ si můžete dát jenom v místě vzniku a to v italském Janově. Jak už víte, Italové si hodně potrpí na tradici (jelikož i tenhle recept mají registrovaný) a nemůžeme se tu bavit o originálním receptu, pokud nepoužijeme místní suroviny (stanovené podle „Ministero delle politiche agricole“), které v Čechách budeme asi jen těžko hledat – jsou to například lístky bazalky původem z Janova, extrapanenský olivový olej také otamtud aj.

My si ale dneska ukážeme, že i u nás se dá dobré „pesto“ udělat. Stačí použít kvalitní suroviny, pokud možno původem z Itálie a dodržet správný způsob přípravy. Určitě si na něm pochutnáte jako já, i když suroviny rozhodně nejsou z Janova.

Misovat nebo ne?

Otázka stále diskutovaná. Podle tradice by se mělo pesto připravovat ručně v hmoždíři z mramoru s dřevěnou paličkou. Ručně rozmačkané lístky bazalky nezčernají, zanechají si své aroma a neztratí žádné vitamíny. Pokud použijete mixér, riskujete, že lístky bazalky se příliš zahřejí, což způsobí jejich ztmavnutí a zhořknutí. V případě, že nemáte doma hmoždíř se doporučuje použít mixér pokud možno s plastovými vrtulemi a je potřeba mixovat na nejmenší rychlosti nebo po velmi krátkých úsecích. Ručně dělané pesto je náročnější. Zabere mnohem více času a je potřeba dělat plynulé otáčivé pohyby.

Co s bazalkou?

Bazalku použijte pěknou čerstvou. Já ji natrhala ve skleníku u nás na zahradě a vybrala co nejhezčí lístečky (samozřejmě jsem neletěla až do Janova pro ni). Lístky bazalky je potřeba omýt, ale hlavně taky pořádně vysušit!Můžete buď ručně sušit lístek po lístku (pozor abyste je nepotrhali – může to opět způsobit zhořknutí chutě) nebo je nasypte všechny do utěrky, tu zabalte a otáčivými pohyby (jako centrifuga) se lístky vysuší.

Postup:

  • v hmoždíři (já mám doma pouze dřevěný, bohužel mramorový nevedu) rozmačkejte česnek a špetku hrubé mořské soli
  • přidejte osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrťte dokud nepustí zelenou šťávu
  • přidejte piniové oříšky a pokračujte
  • až vám vznikne takový krém přidejte sýry a pořádně opět v hmoždíři promíchejte
  • nakonec přidejte olivový olej po troškách a průběžně promíchávejte
  • nezapomeňte dát vařit osolenou vodu na těstoviny
  • hotově těstoviny pak zceďte a smíchejte s pestem

TIPdůležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.

VARIANTA 2: Hoďte všechno do mixéru a pomalu postupně mixujte, pozor abyste nepřehřáli lístky bazalky. Nakonec zalijte vše olivovým olejem a pomalu promíchejte.

2014-08-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI