Příprava tohoto receptu začíná před deseti dny. To je totiž přibližná doba, po kterou semínka klíčí. A jak tedy na to? Najděte nejdříve vhodnou nádobu - ideálně nějakou nepříliš hlubokou misku, můžete klidně použít třeba i krabičku na svačiny nebo plastovou vaničku od masa. Dno vystelte ubrouskem nebo vatou. Možná by klíčení mohlo fungovat i na trošce hlíny, to ale nemám vyzkoušeno. Na tuto vrstvu nasypte semínka a navlhčete ubrousek vodou - poměr je zhruba 7 lžic vody na 1 lžíci semínek. Pokud chcete, můžete přikrýt fólií a propíchat dírky, aby semínka mohla dýchat. Já jsem nechala jen tak odkryté. Pak si ale musíte hlídat, aby semínka nevyschla. Každý den je proto zkontrolujte a zase navlhčete.
První zhruba dva dny budou semínka pokryta slizem, který je ale přirozený, proto se jím nenechte odradit a vytrvale "zalévejte". Za další den nebo dva uvidíte první bílé klíčky, ze kterých začnou růst rostlinky. Až budou ve výšce zhruba 1 - 2 centimetry, můžete je z misky vyndat a ostříhat. Použijte je třeba do salátu, a nebo do následujícího receptu.
Jak na lilkovou omáčku?
Cibuli nasekejte najemno, lilek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5cm x 0,5 cm). V pánvi rozpalte malé množství oleje, přidejte cibulku, lilek a také sezamová semínka. Společně vše dozlatova
osmahněte. Poté podlije smetanou a mlékem, vhoďte bylinky a společně pět až deset minutek provařte, dokud se omáčka nezredukuje a lilek nezměkne. V závěru vytáhněte případné natě bylinek a dosolte. Ochutit případně můžete i troškou česneku. Vmíchejte do hotových špaget (moje jsou celozrnné) a přidejte klíčky chia semínek.
Dětská specifika:
- chia semínka jako taková jsou vhodná pro děti od 1 roku. Je pravda, že klíčků nemám studii, o kterou bych se ve vztahu k dětem mohla opřít, každopádně mě nenapadá důvod, proč by je děti nemohly.
- stejně jako chia, i sezamová jsou semínka a jako taková mohou být hůře stravitelná, ale stejně jako chia mají skvělé absorbční vlastnosti a jsou podle mě lépe stravitelná než jiná
- smetana je vhodná pro děti od 1 roku vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin (ten ostatně mají i semínka)