Špagety s omáčkou z pečené dýně pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
menší dýně hokaido1/4 ksrajčata2 kspaprika1/2 ks
menší cuketa1/2 ksčesnek2 stroužkysmetna ke šlehání1 kelímek
čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka...) několik sníteksůl dle chutipepř špetka
grilovací koření dle chutiolivový olej dle potřebyšpagety dle potřeby
menší dýně hokaido 1/4 ks, rajčata 2 ks, paprika 1/2 ks, menší cuketa 1/2 ks, česnek 2 stroužky, smetna ke šlehání 1 kelímek, čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka...) několik snítek, sůl dle chuti, pepř špetka, grilovací koření dle chuti, olivový olej dle potřeby, špagety dle potřeby

Příprava

Tuto omáčku dělám v různých obměnách velmi často. Využijete do ní libovolnou zeleninu, zpracujete třeba i zbytky, a můžete ji míchat nejen do těstovin, ale třeba i nočků, rýže, kuskusu, či jen tak jako přeliv přes maso. Tentokrát v hlavní roli dýně. 

Zeleninu nakrájejte na kostky o hraně velikosti přibližně 1 - 2 centimetry, česnek nakrájejte na proužky. Zapékací misku pocákejte olivovým olejem, vhoďte nakrájenou zeleninu, proložte bylinkami a ochuťte kořením. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu. Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje. V závěru vyjměte nejedlé části bylinky a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo část zeleniny odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat, aby se chutě zintenzivněly a omáčka ještě více zhoustla. 
 
Použít lze samozřemě téměř libovolnou kombinaci zeleniny a omáčka bude jistě skvělá, pečení či grilování jí dodává na příjemné vůni i chuti. Přidat můžete samozřejmě i maso.

Dětská specifika:

  • recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti smetany, která by se pro vysoký obsah bílkovin neměla dětem dávat dříve. Přesto ji ale můžete klidně uvařit i pro mladší, jen zkrátka nepodlévejte smetanou. Takto malým dětem postačí zeleninu rozmixovat samotnou, či s troškou vody nebo vývaru. Dospělým můžete smetanu do jídla přidat dodatečně. 
  • papriky mají hůře stravitelné slupky, ty bych také nedoporučovala podávat příliš před prvním rokem
  • česnek může způsobovat nejmenším dětem nadýmání a bolesti bříška, rajčata jsou alergen a tabulkově jsou taktéž doporučována od 1 roku - vše je ale o vyzkoušení.
2015-08-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI