Ingredience: | |||||
těstoviny spaghetti | 250 g | italské kapary | 1 - 2 lžíce | ančovičky | 4 plátky |
černé olivy, nakrájené na kolečka | cca hrst | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
extra panenský olivový olej | 4 lžíce | pasírovaná rajčata | cca 350 ml | malá italská chilli paprička | 1 ks |
tvrdý sýr (Grana Padano, Gran Moravia) | na posypání | česnek, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože | 1 - 2 stroužky |
Spaghetti alla puttanesca je naprosto skvělý recept, který pochází z oblasti regionu Lazio (Řím) a Campania (Neapol). Základem receptu je pár jednoduchých surovin, které najdete kdekoliv v ČR úplně bez problémů. Jsou to hlavně kapary, ančovičky a černé olivy. Co znamená jeho název? No jednoduše, „puttana“ je v italštině lehká holka.
Existují různé varianty receptu. Někdo používá čerstvá rajčata, někdo rajčata v plechovce nakrájená na kousky a nebo pasírovaná („passata di pomodoro“). Hodně lidí používá i hladkolistou petržel (většinou se uvádí jako součást originálního receptu). Nakonec jsem ještě slyšela o verzi s oreganem.
Nejpoužívanější těstoviny jsou špagety, ale doporučují se ještě i bucatini nebo penne. Sýr se zpravidla dávat nemusí, jako ostatně na většinu těstovin. V Itálii je to bráno jako doplněk k jídlu a kdo ho má rád, tak si ho přidá. Proto tam v Itálii k obědu vždycky donesou zvlášť mističku s parmezánem, kde si ho můžete nabrat, kolik chcete.
Na olivovém oleji osmahneme česnek a chilli papričku. Zezlátlý česnek vyhodíme (není nutnost). Přidáme ančovičky a mícháme je na mírném ohni, dokud se na pánvi nerozpustí. Zalijeme rajčaty a přidáme olivy a kapary Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.
Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji, jakmile vře (jak solit těstoviny - návod). Přidáme těstoviny. Pokud nám omáčka začne vysychat, můžeme přidat trochu vody z těstovin. Omáčku případně dochutíme solí a pepřem (já většinou téměř nesolím, protože kapary a ančovičky osolí omáčku dostatečně).
Hotové těstoviny "al dente" scedíme a smícháme s omáčkou. Podávejte posypané sýrem (kdo má rád) a třeba s nějakým moc dobrým bílým vínem.
TIP: Kdo bude chtít přidat petrželku tak počkejte až úplně nakonec a vmíchejte ji do hotové směsi s těstovinami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI