Špaldové ravioli plněné tempehem zpět

Těsto:
hladká špaldová mouka + trochu na vyválení500 gstudená voda250 mlsezamový olej2 lžíce
sůl1/2 lžičky
Náplň:
tempeh1 balenívoda8 lžicsojová omáčka Shoyu2 lžíce
jarní cibulka2 stonkyoblíbená omáčka na těstoviny dle chuti
hladká špaldová mouka + trochu na vyválení 500 g, studená voda 250 ml, sezamový olej 2 lžíce, sůl 1/2 lžičky, tempeh 1 balení, voda 8 lžic, sojová omáčka Shoyu 2 lžíce, jarní cibulka 2 stonky, oblíbená omáčka na těstoviny dle chuti

Příprava

Tak tenhle obídek ocení všichni. Ukažte mi někoho, kdo nemá rád těstoviny. Nikdo? A kdo nemá rád tempeh? Překvapivě také nikdo. A co tyto dvě ingredience skloubit v nevšední pokrm? Špaldovými ravioli plněnými uzeným tempehem nepohrdne nikdo, to vám zaručuji.

Už jsem někdy určitě psala, že jsem křeček, sysel a já nevím jaké další zvířátko. A když už mám doma občas tempeh, mám ho opravdu dlouho. Zpracuji ho většinou až když se pomalu začíná zelenat. Původně jsem chtěla ravioli dělat s náplní z červené řepy a posypané vlašskými ořechy, ale tento recept si nechám na příště. Alespoň se máte na co těšit. Těsto je univerzální a můžete ho použít jak na slanou náplň, tak i na sladkou. Úplně si představuju tu dobrotu s makovou nápní a švestkovou omáčkou a nebo ořechovo-datlovou náplní s kešu polevou. Mňam.

  • Špaldovou mouku nasypte do mísy a smíchejte se solí. Přidejte sezamový olej a vodu a dokonale promíchejte. Nejdříve vařečkou, poté rukama.Těsto by mělo být nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odležet.
  • Mezitím si připravte náplň. Tempeh dejte spolu s vodou a sójovou omáčkou do nožového mixéru a umixujte na tužší pastu.
  • Jarní cibulku nakrájejte na jemno a zamíchejte do tempehové pasty.
  • Nyní máte jdeme na válení těsta. Neobejde se to bez mírného podsypávání moukou, aby těsto nelepilo. Máte dvě možnosti. Jednodušší by bylo vyválet dva stejně velké cca 2 mm pláty těsta, na jeden naklást náplň a přikrýt druhým plátem, nakrájet čtverečky a "zapečetit". Ale protože já nemám smysl pro válení, jsou pro mě dva stejné pláty nadlidský výkon. Už vidím těch odřezků co by mi zbylo. Pro ty z vás, kteří jsou stejně (ne)zruční jako já (nebo jednoduše nemáte místo, kam odložit první plát těsta): vyválejte plát, nakrájejte ho na malé obdelníky a náplň umístěte blíže k jedné straně (aby náplň byla po přeložení na čtverec uprostřed). Z obdelníčků utvořte přeložením přes náplň čtverce.
  • Prsty stlačte okraje k sobě, aby se neodlepovaly. Nakonec udělejte vidličkou "ozdobné" okraje.
  • Ravioli házejte do osolené vroucí vody a nechte vařit 2-3 minutky. Doporučuji nedělat všechny najednou, ale asi po 10 kouscích. Vždy naházet, promíchat, povařit, vyjmout. A znovu. Ravioli vytahujte děravou naběračkou a zakápněte trochou oleje, aby se nelepily k sobě.
  • Podávejte se svou oblíbenou omáčkou na těstoviny. Ať už nějakou rajčatovou nebo třeba "sýrovou".
2015-10-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI