Tak tenhle obídek ocení všichni. Ukažte mi někoho, kdo nemá rád těstoviny. Nikdo? A kdo nemá rád tempeh? Překvapivě také nikdo. A co tyto dvě ingredience skloubit v nevšední pokrm? Špaldovými ravioli plněnými uzeným tempehem nepohrdne nikdo, to vám zaručuji.
Už jsem někdy určitě psala, že jsem křeček, sysel a já nevím jaké další zvířátko. A když už mám doma občas tempeh, mám ho opravdu dlouho. Zpracuji ho většinou až když se pomalu začíná zelenat. Původně jsem chtěla ravioli dělat s náplní z červené řepy a posypané vlašskými ořechy, ale tento recept si nechám na příště. Alespoň se máte na co těšit. Těsto je univerzální a můžete ho použít jak na slanou náplň, tak i na sladkou. Úplně si představuju tu dobrotu s makovou nápní a švestkovou omáčkou a nebo ořechovo-datlovou náplní s kešu polevou. Mňam.
- Špaldovou mouku nasypte do mísy a smíchejte se solí. Přidejte sezamový olej a vodu a dokonale promíchejte. Nejdříve vařečkou, poté rukama.Těsto by mělo být nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odležet.
- Mezitím si připravte náplň. Tempeh dejte spolu s vodou a sójovou omáčkou do nožového mixéru a umixujte na tužší pastu.
- Jarní cibulku nakrájejte na jemno a zamíchejte do tempehové pasty.
- Nyní máte jdeme na válení těsta. Neobejde se to bez mírného podsypávání moukou, aby těsto nelepilo. Máte dvě možnosti. Jednodušší by bylo vyválet dva stejně velké cca 2 mm pláty těsta, na jeden naklást náplň a přikrýt druhým plátem, nakrájet čtverečky a "zapečetit". Ale protože já nemám smysl pro válení, jsou pro mě dva stejné pláty nadlidský výkon. Už vidím těch odřezků co by mi zbylo. Pro ty z vás, kteří jsou stejně (ne)zruční jako já (nebo jednoduše nemáte místo, kam odložit první plát těsta): vyválejte plát, nakrájejte ho na malé obdelníky a náplň umístěte blíže k jedné straně (aby náplň byla po přeložení na čtverec uprostřed). Z obdelníčků utvořte přeložením přes náplň čtverce.
- Prsty stlačte okraje k sobě, aby se neodlepovaly. Nakonec udělejte vidličkou "ozdobné" okraje.
- Ravioli házejte do osolené vroucí vody a nechte vařit 2-3 minutky. Doporučuji nedělat všechny najednou, ale asi po 10 kouscích. Vždy naházet, promíchat, povařit, vyjmout. A znovu. Ravioli vytahujte děravou naběračkou a zakápněte trochou oleje, aby se nelepily k sobě.
- Podávejte se svou oblíbenou omáčkou na těstoviny. Ať už nějakou rajčatovou nebo třeba "sýrovou".