Ingredience: | |||||
loupaná hovězí plec | 500 g | větší cibule | 3 ks | vejce uvařené natvrdo | 1 ks |
větší kyselá okurka | 1 ks | špek | kus | párek (kousek kabanosu, dobrý gothajský salám) | 1 ks |
slanina | 4 plátky | plnotučná hořčice | cca 3 lžíce | smetana | 100 ml |
máslo | 2 lžíce | sádlo | 2 lžíce | hladká mouka | 2 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Španělský ptáček je výborným a tradičním českým jídlem, takže si určitě zaslouží na Popelčinu být. Můj muž je navíc jeho více než nadšeným konzumentem. Na našich talířích se tedy občas objeví, ačkoli jeho přípravu většinou odkládám, jak to jde. Zkrátka a jednoduše mě vůbec nebaví všechno to motouzení kolem.
Z masa vykrojíme 4 větší, kompaktní plátky. Většina receptů doporučuje maso vykrájet, ale třeba to není. Naopak, šlachy v mase se při vaření stáhnou a tím se utáhnout i jednotlivé rolky. Dlouhým dušením se navíc vyvaří do omáčky, která pak bude silnější (rada mojí mámy, možná už by tady za chvíli měla mít svoje okénko). Plátky masa důkladně rozklepeme, čím větší se povedou, tím víc nervů si ušetříme při pozdějším balení ptáčků.
Každý plátek lehce osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Já ho navíc vykládám ještě plátkem slaniny, ale je to krok, který lze vynechat. Z jedné cibule, okurky, vejce, špeku a uzeniny si vykrájíme přibližně stejně velké špalíčky a vyskládáme je na maso, které potom pevně zavineme a převážeme kuchyňským motouzem nebo zajistíme párátky.
V hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme ptáčky a ze všech stran je do hněda opečeme, aby se zatáhly. Přilijeme vodu nebo vývar tak, aby bylo maso ponořené, lehce ho osolíme, opepříme, přidáme zbývající hořčici a dusíme pod pokličkou přibližně hodinu (zkrátka do měkka).
Poté maso vyjmeme a odložíme stranou. Omáčkový základ rozmixujeme na jemno nebo ho propasírujeme, zahustíme jíškou z másla a mouky a přibližně 15 mnut provaříme. Přilijeme smetanu a omáčku podle potřeby dochutíme solí, hořčicí nebo lákem z okurek. Ke konci do ní vrátíme motouzu zbavené ptáčky a necháme je prohřát. Podáváme nejlépe s dušenou rýží.
Pro méně zručné jedince nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu nemají čas zaobírat se motouzením, existuje i varianta rozlítaného ptáčka. Postup se liší v tom, že poté, co osmahneme cibulku a zatáhneme maso, přidáme k němu jednotlivé ingredience pokrájené na kostičky - jen tak, volně. Dál maso dusíme tak dlouho, dokud nezměkne a dochutíme stejným způsobem, jako u ptáčků zavinutých.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI