Špenát: | |||||
listy medvědího česneku | 300 g | šťáva z podušných výpečků | 200 ml | smetana, mléko, nebo vývar | 100 ml |
hladká mouka | 1 lžíce | sůl | dle chuti | ||
Výpečky: | |||||
vepřová plec | 650 g | voda | 300 ml | sádlo | 1 lžíce |
velká cibule | 2 ks | česnek | 6 stroužků | celý kmín | 1/2 lžičky |
sladká mletá paprika | 1/2 lžičky | mletý pepř | špetka | sůl | dle chuti |
Příloha: | |||||
bramborový knedlík | dle potřeby |
Máme rádi špenát. Když je sezona medvědího česneku, dělávám půl na půl se špenátovým protlakem.
Letos byla sklizeň opravdu hojná a tak jsem vyzkoušela špenát jen ze samotného“medvěda“. Místo smetany jsem použila šťávu z masa, které jsem úmyslně připravila tímto stylem. Bylo to poznat a rodince chutnalo.
Maso nakrájíme na kostky a promícháme se solí, pepřem a paprikou.
Do papiňáku na rozehřáté sádlo dáme drobně nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme kmín a restujeme 5minut.
Poté přidáme maso a necháme prudce zatáhnout. Podlijeme vodou, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 20minut. Hrnec vypneme, ochladíme, otevřeme a vše přelijeme do zapékací nádoby.
Do kastrolu odebereme 200ml šťávy a odložíme stranou. Zapékací nádobu s masem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme doměkka 20minut za občasného přelití vypečenou šťávou.
Než bude maso upečené, připravíme si špenát.
Šťávu v kastrolu uvedeme k varu. Přilijeme smetanu (mléko, vývar)ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého promíchávání vaříme slabým varem 10minut.
Poté přidáme nakrájené listy medvědího česneku, lehce osolíme a opět za stálého promíchávání vaříme dalších 10minut. Podle potřeby můžeme malinko naředit na námi požadovanou hustotu.
Na přílohu jsou vhodné bramborové knedlíky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI