Ingredience: | |||||
špaldové kroupy | 1 šálek | cibule | 1 ks | česnek | 2 stroužky |
čerstvý špenát | 200 g | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
citron | dle chuti | Ghí | dle potřeby | brynza | 100 g |
Špalda je starý druh pšenice, který je pro naše zdraví mnohem příznivější než současná forma pšenice, kterou najdeme v dnešní době téměř ve všech regálech obchodů. Špalda má mnohem výraznější, až oříškovou, chuť, obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, je lehce stravitelná a dává se do spojitosti se stimulací imunitního systému.
Ze špaldové mouky peču velmi často (mnoho receptů najdete v albech), ráda jí ale používám i ve formě krup, ze kterých mám úplně nejradši "rizoto" špaldoto. To musíte vyzkoušet taky!!
Špaldové kroupy propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě do změknutí. Když jsou kroupy téměř měkké, pustíme se do přípravy špenátu. Zabere to opravdu jen chviličku, nechceme špenát zavraždit dlouhým dušením! Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a necháme je lehce orestovat na pánvičce s rozpáleným ghí. Ve chvíli kdy začne česnek krásně vonět, přidáme na pánev špenát, zmírníme plamen a necháme společně pouze prohřát. Bude to trvat opravdu chvilku, ve chvíli když začne špenát vadnout, vypneme sporák úplně a necháme dojít. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Mezitím se nám dovařily špaldové kroupy, které slijeme a vmícháme do nich špenát. Ochutíme citronovou šťávou a podáváme posypané čerstvou brynzou. Dobrou chuť
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI