Špikované hovězí s omáčkou z červeného vína a kořenové zeleniny zpět

Ingredience:
hovězí maso500 gslanina150 gčervená cibule2 ks
větší mrkev1 ksvětší petržel1 ksčervené víno3 dl
máslo2 lžícecukr2 lžícesůl dle chuti
pepř špetkabobkový list2 ksnové koření5 kuliček
hovězí maso 500 g, slanina 150 g, červená cibule 2 ks, větší mrkev 1 ks, větší petržel 1 ks, červené víno 3 dl, máslo 2 lžíce, cukr 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř špetka, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček

Příprava

Můj tip na slavnostnější večeři v případě, že nemáte příliš čas ztrácet čas s minutkou, je naprosto jasný – luxusní spojení hovězího a červeného vína, to prostě miluji! 

S přípravou jídla začneme den předem, kdy si maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou a osolíme a opepříme podle chuti. Já jsem použila hovězí zadní, dobře by se myslím hodilo i tučnější hovězí maso. Cibuli nakrájíme na kostky, mrkev a petržel na kolečka a společně s prošpikovaným masem naložíme do červeného vína (já jsem použila Merlot, který má plnou suchou chuť, neboť červená vína jsou pro mě dost těžká) a přidáme bobkové listy a nové koření.

Na cca 2 lžících másla krátce orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme a na stejném tuku prudce zatáhneme maso (v kuse, nekrájíme). K masu poté vrátíme zeleninu a koření a podlijeme vínem (množství záleží na velikosti masa) tak, aby se částečně dusilo. Stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a necháme lehce probublávat, dokud nebude maso měkké. Můžete si samozřejmě pomoci tlakovým hrncem, bez něj to trvá přibližně dvě hodiny. Chcete-li omáčku poctivou a hustou, můžete nechat vydusit do základu a znovu podlít vínem.

Až je maso měkké, vyjmeme jej ze šťávy a tuto lehce dosladíme (množství cukru záleží na kyselosti vína) a rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v případě potřeby opět naředíme vínem a dochutíme troškou cukru.

Maso krájíme na plátky a přeléváme omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí šťouchané brambory nebo kaše. 

2014-06-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI