Ingredience: | |||||
hovězí maso | 500 g | slanina | 150 g | červená cibule | 2 ks |
větší mrkev | 1 ks | větší petržel | 1 ks | červené víno | 3 dl |
máslo | 2 lžíce | cukr | 2 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | špetka | bobkový list | 2 ks | nové koření | 5 kuliček |
Můj tip na slavnostnější večeři v případě, že nemáte příliš čas ztrácet čas s minutkou, je naprosto jasný – luxusní spojení hovězího a červeného vína, to prostě miluji!
S přípravou jídla začneme den předem, kdy si maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou a osolíme a opepříme podle chuti. Já jsem použila hovězí zadní, dobře by se myslím hodilo i tučnější hovězí maso. Cibuli nakrájíme na kostky, mrkev a petržel na kolečka a společně s prošpikovaným masem naložíme do červeného vína (já jsem použila Merlot, který má plnou suchou chuť, neboť červená vína jsou pro mě dost těžká) a přidáme bobkové listy a nové koření.
Na cca 2 lžících másla krátce orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme a na stejném tuku prudce zatáhneme maso (v kuse, nekrájíme). K masu poté vrátíme zeleninu a koření a podlijeme vínem (množství záleží na velikosti masa) tak, aby se částečně dusilo. Stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a necháme lehce probublávat, dokud nebude maso měkké. Můžete si samozřejmě pomoci tlakovým hrncem, bez něj to trvá přibližně dvě hodiny. Chcete-li omáčku poctivou a hustou, můžete nechat vydusit do základu a znovu podlít vínem.
Až je maso měkké, vyjmeme jej ze šťávy a tuto lehce dosladíme (množství cukru záleží na kyselosti vína) a rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v případě potřeby opět naředíme vínem a dochutíme troškou cukru.
Maso krájíme na plátky a přeléváme omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí šťouchané brambory nebo kaše.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI