Ingredience: | |||||
naporcovaný králík | 1 ks | slanina nebo anglická slanina | 100 g | sušené houb | hrst |
krémžská hořčice | dle chuti | cibule | 1 ks | mrkev | 400 g |
smetana | 100 ml | máslo | 1 lžíce | citronová šťáva | dle chuti |
olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | petrželka | dle chuti |
Jaká shoda náhod... O víkendu jsme udili, takže tu mám domácí špek a kamarádka včera volala, že mi veze čerstvého králíka, z jejich domácího chovu. Takže, i když jsem se zařekla, že tak dobré masíčko nebudu kazit prasetem, udělala jsem to... No, ani vám nemusím říkat, jaké to bylo...
Ze slaniny nakrájejte krátké špalíčky se špičkou. Králíka osolte a čepelí nože udělejte zářezy do masa. Maso prošpikujte, potřete kremžskou hořčicí a dejte do pekáče, kam jste nakrájeli zbytek slaninky na kostky a houby. Kdo má rád česnek, přidá i česnek na plátky. Králíka podlijte vodou, zhruba do půlky výšky masa, přiklopte a dejte péct na 200°C na 2 hodiny. Během pečení polévejte maso výpekem. Zhruba 20 minut před koncem sundejte víko a nechte maso opéct dozlatova, polévejte.
Mrkev si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi si rozpalte trošku olej a orestujte na něm cibulku nakrájenou najemno, když je zlatavá, přidejte mrkev, sůl a pár kapek citronové šťávy. Dejte do zapékací misky a trochu podlijte, dejte péct ke králíkovi, zhruba na hodinu. Když je mrkve hotová, má být měkká, ale zároveň má křupnout. Vodu slijte do rendlíku a přiveďte k varu, přidejte lžičku kremžské hořčice, smetanu a nechte zredukovat. Přidejte citronovou šťávu, máslo, popřípadě dosolte a vypněte plotnu. Máslo nechte pozvolna rozpustit a přidejte do rendlíku mrkev, promíchejte. Šťáva by měla jen obalit mrkev, proto je potřeba jí dostatečně vyvařit.
Servírujte s vařeným bramborem a čerstvě nasekanou petrželkou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI