Špikovaný králík na houbách s pečenou mrkví zpět

Ingredience:
naporcovaný králík1 ksslanina nebo anglická slanina100 gsušené houb hrst
krémžská hořčice dle chuticibule1 ksmrkev400 g
smetana100 mlmáslo1 lžícecitronová šťáva dle chuti
olej dle potřebysůl dle chutipetrželka dle chuti
naporcovaný králík 1 ks, slanina nebo anglická slanina 100 g, sušené houb hrst, krémžská hořčice dle chuti, cibule 1 ks, mrkev 400 g, smetana 100 ml, máslo 1 lžíce, citronová šťáva dle chuti, olej dle potřeby, sůl dle chuti, petrželka dle chuti

Příprava

Jaká shoda náhod... O víkendu jsme udili, takže tu mám domácí špek a kamarádka včera volala, že mi veze čerstvého králíka, z jejich domácího chovu. Takže, i když jsem se zařekla, že tak dobré masíčko nebudu kazit prasetem, udělala jsem to... No, ani vám nemusím říkat, jaké to bylo...

Ze slaniny nakrájejte krátké špalíčky se špičkou. Králíka osolte a čepelí nože udělejte zářezy do masa. Maso prošpikujte, potřete kremžskou hořčicí a dejte do pekáče, kam jste nakrájeli zbytek slaninky na kostky a houby. Kdo má rád česnek, přidá i česnek na plátky. Králíka podlijte vodou, zhruba do půlky výšky masa, přiklopte a dejte péct na 200°C na 2 hodiny. Během pečení polévejte maso výpekem. Zhruba 20 minut před koncem sundejte víko a nechte maso opéct dozlatova, polévejte.
Mrkev si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi si rozpalte trošku olej a orestujte na něm cibulku nakrájenou najemno, když je zlatavá, přidejte mrkev, sůl a pár kapek citronové šťávy. Dejte do zapékací misky a trochu podlijte, dejte péct ke králíkovi, zhruba na hodinu. Když je mrkve hotová, má být měkká, ale zároveň má křupnout. Vodu slijte do rendlíku a přiveďte k varu, přidejte lžičku kremžské hořčice, smetanu a nechte zredukovat. Přidejte citronovou šťávu, máslo, popřípadě dosolte a vypněte plotnu. Máslo nechte pozvolna rozpustit a přidejte do rendlíku mrkev, promíchejte. Šťáva by měla jen obalit mrkev, proto je potřeba jí dostatečně vyvařit. 
Servírujte s vařeným bramborem a čerstvě nasekanou petrželkou.

2016-10-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI