Srnčí kýta na smetaně a brusinkách, hrnkový knedlík zpět

Ingredience:
srnčí kýta1 kgmrkev2 kspetržel2 ks
cibule2 ksbrusinková zavařenina2 lžícečesnek2 stroužky
bobkový list2 ksjalovec5 kuličekšalvěj5 lístků
tymián hrstasuché červenné víno100 mlsmetana ke šlehání100 ml
voda/vývar300 mlGhíčko dle potřeby
Knedlíky:
polohrubá mouka1 hrnekmléko1 hrnekvejce (zvlášť bílky a žloutky)2 ks
toastový chleba3 plátkysůl dle chuti
srnčí kýta 1 kg, mrkev 2 ks, petržel 2 ks, cibule 2 ks, brusinková zavařenina 2 lžíce, česnek 2 stroužky, bobkový list 2 ks, jalovec 5 kuliček, šalvěj 5 lístků, tymián hrsta, suché červenné víno 100 ml, smetana ke šlehání 100 ml, voda/vývar 300 ml, Ghíčko dle potřeby, polohrubá mouka 1 hrnek, mléko 1 hrnek, vejce (zvlášť bílky a žloutky) 2 ks, toastový chleba 3 plátky, sůl dle chuti

Příprava

Víkendový oběd jak se patří. A zároveň takový malý pozdrav přímo z lesa od našeho známého myslivce. Masíčko, dělané v pomalém hrnci, je prostě dokonalé.

Srnčí kýtu zprudka osmahneme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přendáme ho do pomalého hrnce a na výpeku osmahneme do zlatova cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev a petržel a chvíli společně restujeme. Když začne zelenina chytat barvu, přilijeme červené víno a necháme odpařit alkohol. Zatím do hrnce k masu přidáme veškeré koření, prolisovaný česnek a brusinky. Vše zalijeme směsí zeleniny a vína. Podlijeme ještě vodou/vývarem a pomalíme na stupeň LOW 8 hodin. Knedlíky připravíme smícháním mouky, mléka, žloutků a kostiček toastového chleba. Osolíme a opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků. Směsí plníme dobře vymazané hrnky asi do 3/4 objemu. Vaříme 20 minut v přikrytém hrnci. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce. Ze zbylé směsi vyndáme bobkové listy a jalovec. Obsah rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou ještě zjemníme přidáním smetany. Případně dosolíme. Přeji dobrou chuť!

2016-09-27 Hlavní chody

Poznámka

Srnčí maso jsem dostala čerstvě střelené, takže ještě zrálo v chladu 3 dny a pak bylo dva dny naložené v mléce, aby zkřehlo a ztratilo pachuť.

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI