Sugo Bolognese neboli oblíbená boloňská omáčka zpět

Ingredience:
mleté vepřové maso500 gpancetta nebo anglická slanina100 gmenší mrkev2 ks
celer (cca stejně jako mrkve) kousekcibule1 kspasírovaná rajčata, protlak nebo drcená rajčata v plechovce200 g
červené víno2 dclsůl dle chutipepř dle chuti
muškátový oříšek dle chutiolivový olej dle potřeby
mleté vepřové maso 500 g, pancetta nebo anglická slanina 100 g, menší mrkev 2 ks, celer (cca stejně jako mrkve) kousek, cibule 1 ks, pasírovaná rajčata, protlak nebo drcená rajčata v plechovce 200 g, červené víno 2 dcl, sůl dle chuti, pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Italské recepty patří mezi mé nejoblíbenější a to hlavně ve všední dny. Protože těstoviny “po italsku”, ať už podle receptu nebo z hlavy, inspirované italským vařením, jsou většinou snadné a rychlé, o několika málo surovinách. Boloňská omáčka je však jiná. Aby se v ní rozvinuly všechny chutě a vůně, chce to čas.

S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.

Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.

Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina – pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.

bolo2.jpg (111 KB)

V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.

bolo3.jpg (112 KB)

Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.

DSC_0777.jpg (103 KB)

Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

DSC_0778.jpg (96 KB)

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata. 

Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.

Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.

DSC_0781.jpg (133 KB)

Podávejte s těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

2019-01-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI