Ingredience: | |||||
velká vánočka | 1 ks | mléko | 500 ml | žloutek | 2 ks |
cukr krupice | 250 g | máslo | 2 lžíce | menší jablka | 8 ks |
mletá skořice | 1 lžička | ||||
Náplň: | |||||
tučný tvaroh ve vaničce | 250 g | moučkový cukr | 2 lžíce | změklé máslo | 1 lžíce |
vanilkový cukr | 1 a 1/2 sáčku | žloutek | 1 ks | rozinky namočené v rumu | 50 g |
máslo | na vymazání pekáčku |
Žemlovka je jídlo, které buď milujete nebo nenávidíte. Všimli jste si v diskuzích, že jsou buďto příznivci nebo skalní odpůrci a nic mezi tím? Tuto jsem dělal z vánočky, doufám, že si pochutnáte!
Nejdříve si uděláme tvarohovou náplň. Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky - (rozinky naložené v rumu mám v uzavřené skleničce v lednici neustále - čím déle naložené, tím lépe).
Pak připravíme mléko - rozšleháme v něm žloutky, přidáme 2 lžíce cukru, rozpuštěné máslo a prošleháme.
Nakonec si připravíme jablka. Oloupeme je, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mletou skořici a osladíme podle kyselosti jablek.
Vánočku nakrájíme na plátky. Ty si namáčíme do ochuceného mléka a vyskládáme jimi dno pekáčku. Na tuto první vrstvu rozprostřeme všechna jablka. Pak druhou vrstvu namočené vánočky. Na tu rozetřeme tvaroh. Uhladíme a na to naskládáme třetí vrstvu namočené vánočky.
Vložíme to vyhřáté trouby na 160°C a pečeme 45 minut.
Na konci této doby si z bílků které nám zbyly ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj cukr, který nám zbyl z jablek. Žemlovku vyndáme z trouby, potřeme sněhem a vrátíme dopéct na cca 15 minut, nebo do zhnědnutí sněhu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI