Ingredience: | |||||
hovězí maso (svíčková, falešná svíčková, zadní, špička...) | 1 - 1,5 kg | kořenová petržel | 1 ks | celer | 1/2 ks |
mrkev | 3 g | cibule | 2 ks | nové koření | 6 kuliček |
celý pepř | 10 kuliček | bobkový list | 4 ks | olej/sádlo | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | tymián | dle chuti |
šlehačka 33% | 200 ml | citron | dle chuti | cukr | dle chuti |
Svíčková na smetaně je tradiční český recept. Přesto není přesně dáno, jak ji připravovat. Někdo dává hořčici, někdo ocet a někdo tymián. I poměr kořenové zeleniny se často mění.
Co kuchař to jiná chuť a já vám ráda prozradím ten můj.
Není důležité, zda je maso přímo ze svíčkové, ale já raději falešnou.
Není to jen o ceně, ale i o chuti. Spousta lidí maso špikuje. Můj muž to nemá rád a tak ho vynechávám. Pokud zvolíte jako úpravu masa dušení, není ani potřeba. Jestliže chcete ale maso se zeleninou péct, tak je lepší maso prošpikovat špekem. Nebude tak vysušené a opečený špek i v základu má rozhodně lepši chuť, než ten uvařený.
Další rozpor je tymián. Ti co dávají do základu hořčici, ho většinou vynechají. Já si ale svíčkovou bez tymiánu nedovedu představit.
Je úplně jedno, zda použijete sušený a nebo čerstvý. Pokud máte na zahrádce čerstvý, tak není co řešit.
Brusinky a terčík z citrónu se šlehačkou na mém talíři rozhodně nenajdete.
Šlehačka je už v omáčce a brusinky mi chuť kazí. Chutná to potom jako trošku lepší jídlo ze Švédského obchodu s nábytkem.
Nejprve si tedy očistěte zeleninu. Pokrájet ji můžete třeba na půl kolečka a cibuli na čtvrt kolečka. Nemusíte nějak najemno, protože stejně omáčku rozmixujete.
Na tuku si nejprve opečte maso, které jste odblanili a řádně okořenili solí a pepřem.
Maso zprudka opečte ze všech stran a dejte ho stranou.
Pokud je potřeba, tak přidejte tuk a velmi zprudka orestujte kořenovou zeleninu. Po cca 5 minutách přidejte i cibuli, Nové koření, celý pepř a bobkový list.
Opečte pěkně do tmavohněda. Výsledná barva celé omáčky závisí na tom, jak se vám povede základ.
Maso vraťte k zelenině a přidejte lžičku sušeného tymiánu. Podlijte 1 litrem vody a přiklopené pokličkou duste na mírném plameni 2 - 3 hodiny. V polovině dušení maso otočte a popřípadě dolijte vodou.
Nebo můžete ušetřit čas a vše vrazit do papiňáku. Maso se uvaří cca za 1.5 hodiny, Hodně záleží na tom, co to bylo za starou krávu.
Uvařené maso dejte stranou od zeleniny a vyberte bobkové listy a co nejvíce celého koření.
Přidejte přibližně půl litru vody a omáčku projeďte tyčovým mixérem.
Omáčky je dost, ale pokud byste chtěli více omáčky, budete muset více naředit a zahustit moukou.
Já ale mouku vůbec nedávám, protože zelenina to zahustí sama a mouka vám nevezme chuť.
Rozmixovanou zeleninu propasíruji přes sítko a přivedu k varu. Vmíchám šlehačku která se musí 15 minut provařit, aby vás omáčka neprohnala a dochutím solí, cukrem a nebo citrónovou šťávou.
Záleží, jak máte svíčkovou rádi.
Jako přílohu zvolte houskový knedlík, Karlovarský a nebo klasický kynutý.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI