Svíčková na smetaně s hrnkovým knedlíkem zpět

Svíčková:
pravá hovězí svíčková (nebo hovězí maso zadní)750 gmrkev150 gceler150 g
petržel75 gvětší cibule1 ksslanina nakrájená na úzké klínky50 g
máslo150 gsádlo150 gsůl dle chuti
mletý pepř špetkacelý pepř pár kuličeknové koření pár kuliček
bobkový list1 kstymián špetkacitrónová šťáva pár kapek
cukr dle potřebyplnotučná hořčice100 ghladká mouka + voda dle potřeby
šlehačka (příp. mléko na zředění)250 mlcitron (nakrájený na plátky)1 ksbrusinkový kompot dle chuti
Knedlíky:
vejce2 ksstarší pečivo2 kspolohrubá mouka1 hrnek
mléko1 hrnekpetržel hrstkasůl1 lžička
hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání hrnečků
pravá hovězí svíčková (nebo hovězí maso zadní) 750 g, mrkev 150 g, celer 150 g, petržel 75 g, větší cibule 1 ks, slanina nakrájená na úzké klínky 50 g, máslo 150 g, sádlo 150 g, sůl dle chuti, mletý pepř špetka, celý pepř pár kuliček, nové koření pár kuliček, bobkový list 1 ks, tymián špetka, citrónová šťáva pár kapek, cukr dle potřeby, plnotučná hořčice 100 g, hladká mouka + voda dle potřeby, šlehačka (příp. mléko na zředění) 250 ml, citron (nakrájený na plátky) 1 ks, brusinkový kompot dle chuti, vejce 2 ks, starší pečivo 2 ks, polohrubá mouka 1 hrnek, mléko 1 hrnek, petržel hrstka, sůl 1 lžička, hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání hrnečků

Příprava

Maso krájíme přes vlákna. Na talíři dozdobíme šlehačkou, plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.

Připravíme si všechny potřebné suroviny a můžeme začít!

Kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Polovinu smíchané zeleniny odložíme na druhý den do lednice. Maso odblaníme. 1/2 špeku nakrájíme na klínky, zbylý dáme opět do lednice na druhý den. Úzkým nožem prořízneme maso po vláknech. Pomocí prstu otvor zvětšíme a špek vložíme dovnitř.

Maso vložíme do mísy, nebo hrnce, na který máme pokličku a zahrneme zeleninou. Zasypeme 1/2 nakrájené cibule. Druhou polovinu opět vložíme do lednice na druhý den. Připravíme si koření. Kuličky jalovce, nového koření, pepře, bobkový list a tymián vložíme buď do sáčku z netkané textilie, nebo ho vložíme do "sítka" na sypaný čaj. Zeleninu s masem a "sáčkem" s kořením osolíme, opepříme a zalijeme octem a vodou v poměru 1:3.

Přikryjeme pokličkou a dáme odležet do druhého dne do lednice, či na balkón, pokud nemrzne. V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozpálíme sádlo. Na něm restujeme zeleninu, kterou jsme měli v lednici, restujeme do červena. Přidáme i druhou polovinu cibule, přihodíme  druhou polovinu špeku nakrájeného na kostičky. Vše spolu restujeme, než se špek částečně rozpustí.

Zarestujeme i 3 plátky citrónu a hořčici. Vložíme naložené maso, zalijeme nálevem spolu se zeleninou a "sáčkem" s kořením. Podle potřeby dolijeme vodu, provaříme a vložíme do vyhřáté trouby přiklopené péci - dusit. Podléváme, podle potřeby (já jsem nepodléval). Maso čas od času obracíme.

Mezi dušením si připravíme knedlíky. 3 stejné hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, petržel nasekáme. Do mísy nasypeme mouku, zalijeme mlékem, přidáme petržel a sůl. Důkladně promícháme, oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi. Tou naplníme hrnky do 3/4 a vložíme do velkého hrnce s vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca do 1/3 výšky hrnků. Přiklopíme pokličkou a vaříme 25 minut na mírném plameni. Neodklápíme!

Po uplynutí 25 minut hrníčky položíme na bok a čekáme, až se samy uvolní. (opravdu vypadnou) :-)

Když je uvařené maso, vyjmeme ho z omáčky, kterou povaříme už opět na plotně. 

Mezitím si důkladně rozmícháme vodu spolu s hladkou moukou. Vyjmeme sáček s kořením a mouku vmícháme do omáčky. Povaříme minimálně 15 minut. Nalijeme smetanu a opět povaříme. Případně zředíme mlékem, (já jsem neředil). Dochutíme cukrem, šťávou ze zbylého citrónu, dosolíme a zjemníme máslem, krátce povaříme a rozmixujeme, aby byla omáčka hladká, popřípadě propasírujeme.

 


PŘEJI DOBROU (ČESKOU) CHUŤ !

2013-12-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI