Ingredience: | |||||
zadní hovězí (falešná svíčková) | 700 g | kořenová zelenina ve stejném poměru | 400 g | cibule | 1 ks |
dijonská hořčice | 1 lžíce | krémžská hořčice | 1 lžička | cukr | 1 lžička |
ocet | 2 lžíce | olej | 100 g | zauzená slanina (špek) | 180 g |
zakysaná smetana | 1 a 1/2 kelímku | bobkový list | 4 ks | nové koření | 6 ks |
celý pepř | 6 ks | tymián | dle chuti | sůl | dle chuti |
hovězí vývar | dle potřeby | omytý citron | 1 ks | šlehačka | dle chuti |
divoké brusinky | dle chuti |
Svíčková je výborné jídlo a každý ji dělá podlé své receptury. Já ji tentokrát zkusila podle receptu naší babičky.
Masem protáhneme hranolky zauzené slaniny (jde to dobře, když dáme slaninu nebo špek na cca hodinu do mrazáku). Pak špalík masa opečeme na oleji ze všech stran na hluboké pánvi tak, aby se maso pěkně zatáhlo. Maso vyjmeme a na výpeku od masa opečeme všechnu pokrájenou zeleninu a cibuli. Přidáme lžičku cukru a necháme zkaramelizovat.
Přidáme k masu a zelenině obě pikantní hořčice, všechno koření, čerstvý tymián, přilijeme ocet a zalijeme hovězím vývarem. Vše pak vložíme do pekáčku s poklicí a pečeme v rozehřáté troubě do změknutí masa. Pečeme cca 2 hodiny. Když je maso měkké, maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme na plátky a dáme stranou. Omáčku propasírujeme nebo ponorným mixérem rozmixujeme. Zalijeme vývarem a dál provaříme. K zelenině přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme ve vývaru. Ideální je nezahušťovat, pokud je omáčka dost hustá. Je-li to nutné, zamícháme mouku a vaříme ještě cca 12 - 15 minut. Podle chuti omáčku osolíme, nebo osladíme, maso dáme zpět do omáčky nebo podáváme nepřelité omáčkou apod. Omáčku podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s domácím knedlíkem a terčíkem z citronu, šlehačky a brusinek.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI