Svíčková na smetaně ze sešitu naší babičky zpět

Ingredience:
zadní hovězí (falešná svíčková)700 gkořenová zelenina ve stejném poměru400 gcibule1 ks
dijonská hořčice1 lžícekrémžská hořčice1 lžičkacukr1 lžička
ocet2 lžíceolej100 gzauzená slanina (špek)180 g
zakysaná smetana1 a 1/2 kelímkubobkový list4 ksnové koření6 ks
celý pepř6 kstymián dle chutisůl dle chuti
hovězí vývar dle potřebyomytý citron1 ksšlehačka dle chuti
divoké brusinky dle chuti
zadní hovězí (falešná svíčková) 700 g, kořenová zelenina ve stejném poměru 400 g, cibule 1 ks, dijonská hořčice 1 lžíce, krémžská hořčice 1 lžička, cukr 1 lžička, ocet 2 lžíce, olej 100 g, zauzená slanina (špek) 180 g, zakysaná smetana 1 a 1/2 kelímku, bobkový list 4 ks, nové koření 6 ks, celý pepř 6 ks, tymián dle chuti, sůl dle chuti, hovězí vývar dle potřeby, omytý citron 1 ks, šlehačka dle chuti, divoké brusinky dle chuti

Příprava

Svíčková je výborné jídlo a každý ji dělá podlé své receptury. Já ji tentokrát zkusila podle receptu naší babičky.

Masem protáhneme hranolky zauzené slaniny (jde to dobře, když dáme slaninu nebo špek na cca hodinu do mrazáku). Pak špalík masa opečeme na oleji ze všech stran na hluboké pánvi tak, aby se maso pěkně zatáhlo. Maso vyjmeme a na výpeku od masa opečeme všechnu pokrájenou zeleninu a cibuli. Přidáme lžičku cukru a necháme zkaramelizovat. 

Přidáme k masu a zelenině obě pikantní hořčice, všechno koření, čerstvý tymián, přilijeme ocet a zalijeme hovězím vývarem. Vše pak vložíme do pekáčku s poklicí a pečeme v rozehřáté troubě do změknutí masa. Pečeme cca 2 hodiny. Když je maso měkké, maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme na plátky a dáme stranou. Omáčku propasírujeme nebo ponorným mixérem rozmixujeme. Zalijeme vývarem a dál provaříme. K zelenině přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme ve vývaru. Ideální je nezahušťovat, pokud je omáčka dost hustá. Je-li to nutné, zamícháme mouku a vaříme ještě cca 12 - 15 minut. Podle chuti omáčku osolíme, nebo osladíme, maso dáme zpět do omáčky nebo podáváme nepřelité omáčkou apod. Omáčku podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s domácím knedlíkem a terčíkem z citronu, šlehačky a brusinek. 

2017-05-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravysmažení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI