Svíčková podle Mony zpět

Ingredience:
hovězí plec loupaná1,2 kdšpek100 goloupaná mrkev250 g
oloupaný celer200 goloupané petržele200 goloupaná cibule300 g
oloupaná jablka200 gbobkový list6 kspepř10 kuliček
sádlo1,5 lžícemáslo60 gcukr100 g
plnotučná hořčice2 lžíceocet100 mlsuché bílé víno150 ml
citron2 kolečkanastrouhaná kůra z citronu1 lžičkajíška3 lžíce
smetana250 mlsůl1 špetkapepř1 špetka
brusinky1 skleničkahorká voda na podlití
hovězí plec loupaná 1,2 kd, špek 100 g, oloupaná mrkev 250 g, oloupaný celer 200 g, oloupané petržele 200 g, oloupaná cibule 300 g, oloupaná jablka 200 g, bobkový list 6 ks, pepř 10 kuliček, sádlo 1,5 lžíce, máslo 60 g, cukr 100 g, plnotučná hořčice 2 lžíce, ocet 100 ml, suché bílé víno 150 ml, citron 2 kolečka, nastrouhaná kůra z citronu 1 lžička, jíška 3 lžíce, smetana 250 ml, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, brusinky 1 sklenička, horká voda na podlití

Příprava

A je po ježíšku! Co se jí na Boží hod u vás? U nás je to svíčková s karlovarským knedlíkem. Mimochodem je to jedno z jídel, které vůbec nejím, ale vařím nejraději. Takhle mě to naučila moje maminka a pan Roman Vaněk.

Cibuli a jablíčko nakrájíme na kostičky.
Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo.
Špek nakrájíme na úzký špalíčky a dáme je na 15 minut do mrazáku.
Koření svážeme do plátýnka nebo zavřeme do čajového sítka.
V mase prořízneme úzkým nožem otvory, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku.
Pak maso svážeme kuchyňským provázkem, aby drželo tvar a důkladně ze všech stran osolíme, opepříme.
V kastrolu rozpálíme sádlo na vyšším ohni a maso na něm zprudka opečeme.
Když je pěkně hnědé ze všech stran, vyndáme ho na talíř.
Snížíme plamen pod polovinu a do výpeku přidáme máslo s kořenovou zeleninou. Tu restujeme za častého míchání dozlatova. Zabere to chvilku, ale vyplatí se. 
Pak přihodíme cibuli a zase restujem dozlatova.
Následuje jablíčko, plátky citronu a totéž. Pořád mícháme!
Když je celá zeleninová směs hezky zlatá, přidáme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit.
Přidáme hořčici, pytlíček s kořením, promícháme, přilijeme ocet a necháme ho úplně vyvařit tak, aby na dně kastrolu zbyl jen tuk a žádná tekutina.
Zalijeme vínem, které odvaříme na polovinu objemu, vložíme zpět maso a zalijeme ho horkou vodou, aby bylo téměř ponořené.
Přidáme lžičku soli, přivedeme k varu, a pak stáhneme oheň na minimum. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu dusit cca 2,5 hodiny nebo do změknutí masa.
Poté vyjmeme sáček s kořením, kůru z koleček citronu a maso, které dáme stranou na teplé místo.
Většinou je zelenina v omáčce dostačující k jejímu zahuštění. Pokud je omáčka řídká, můžete ji dohustit připravenou jíškou. Tu je pak třeba ještě 15 minut provařit.
Do omáčky přilijeme smetanu, rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme ještě přepasírovat přes jemné síto.
Na závěr ji dochutíme solí a trochou citronové šťávy, dle chuti.
Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát v hotové omáčce.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem a brusinkama.

Dobrou chuť!
2021-01-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI