Cibuli a jablíčko nakrájíme na kostičky.
Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo.
Špek nakrájíme na úzký špalíčky a dáme je na 15 minut do mrazáku.
Koření svážeme do plátýnka nebo zavřeme do čajového sítka.
V mase prořízneme úzkým nožem otvory, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku.
Pak maso svážeme kuchyňským provázkem, aby drželo tvar a důkladně ze všech stran osolíme, opepříme.
V kastrolu rozpálíme sádlo na vyšším ohni a maso na něm zprudka opečeme.
Když je pěkně hnědé ze všech stran, vyndáme ho na talíř.
Snížíme plamen pod polovinu a do výpeku přidáme máslo s kořenovou zeleninou. Tu restujeme za častého míchání dozlatova. Zabere to chvilku, ale vyplatí se.
Pak přihodíme cibuli a zase restujem dozlatova.
Následuje jablíčko, plátky citronu a totéž. Pořád mícháme!
Když je celá zeleninová směs hezky zlatá, přidáme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit.
Přidáme hořčici, pytlíček s kořením, promícháme, přilijeme ocet a necháme ho úplně vyvařit tak, aby na dně kastrolu zbyl jen tuk a žádná tekutina.
Zalijeme vínem, které odvaříme na polovinu objemu, vložíme zpět maso a zalijeme ho horkou vodou, aby bylo téměř ponořené.
Přidáme lžičku soli, přivedeme k varu, a pak stáhneme oheň na minimum. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu dusit cca 2,5 hodiny nebo do změknutí masa.
Poté vyjmeme sáček s kořením, kůru z koleček citronu a maso, které dáme stranou na teplé místo.
Většinou je zelenina v omáčce dostačující k jejímu zahuštění. Pokud je omáčka řídká, můžete ji dohustit připravenou jíškou. Tu je pak třeba ještě 15 minut provařit.
Do omáčky přilijeme smetanu, rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme ještě přepasírovat přes jemné síto.
Na závěr ji dochutíme solí a trochou citronové šťávy, dle chuti.
Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát v hotové omáčce.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem a brusinkama.
Dobrou chuť!