Ingredience: | |||||
hovězí maso (loupaná plec) | 1,5 kg | špek | 100 g | sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka | sádlo | 1 lžíce | máslo + 1 lžíce na dokončení | 140 g |
mrkev | 2 ks | petržel | 1 ks | celer | 1/4 ks |
cibule | 1 ks | jablko | 1 ks | cukr | 100 g |
ocet | 150 ml | plnotučná hořčice | 2 lžíce | bobkový list | 2 ks |
nové koření | 6 kuliček | pepř | 6 kuliček | kůra a šťáva z 1/2 biocitronu | dle chuti |
bílé víno | 125 ml | hovězí vývar | 750 ml | hladká mouka | 50 g |
smetana | 250 ml | brusinky | dle chuti | ||
Žemlové knedlíky: | |||||
starší žemle | 8 ks | vejce | 2 ks | máslo | 30 g |
mléko | 400 ml | nasekaná petrželka | hrst | sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka | hrubá mouka | dle potřeby |
Co Čech, to jiný recept na svíčkovou. Tento je trochu pracnější, ale opravdu vynikající.
Špek si nakrájíme na špalíky a dáme do mrazáku.
Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme,
V hrnci rozpustíme sádlo a 60 g másla. Přidáme zeleninu. Opékáme dozlatova. Pak přidáme cibuli a ještě chvilku opékáme. Pak přidáme jablko nakrájené na kostičky, cukr, hořčici, citronovou kůru a koření, které jsme si zabalili do plátýnka. Zalijeme octem a mícháme. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina úplně neodpaří. Vypneme a necháme vychladnout. Mezitím vyndáme špek z mrazáku a prošpikujeme maso.
Vychladlou směsí obalíme maso a dáme do lednice (klidně i na 2 dny).
Pak buď dáme do hrnce, nebo jako já do pomalého hrnce, přidáme víno a vývar a vaříme do měkka.
Potom maso vyndáme, též koření.
80 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm mouku. Jíškou zahustíme omáčku. Provaříme 10 minut.
Tyčovým mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme.
Nakonec zjemníme smetanou, máslem a dochutíme citronovou šťávou.
Na knedlíky nakrájíme žemle na kostičky, dáme do mísy, osolíme a opepříme. Pokropíme rozpuštěným máslem. V mléku rozšleháme vajíčka a nalijeme na žemle. Necháme asi 30 minut odležet, aby se žemle nasákly. Přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby mouku. Lehce promícháme a z hmoty tvoříme koule o průměru 6 cm. Dobře je zmáčkneme, aby se nám nerozpadly při vaření. Vaříme na páře asi 15 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI