Ingredience: | |||||
bulgur | 120 g | středně velká rajčata | 4 - 5 ks | hladkolistá petrželka | 4 hrsti |
máta | 1 - 2 hrsti | olivový olej | 4 lžíce | hrubozrnná sůl | dle chuti |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
Tabbouleh je salát původem z Libanonu, ale připravuje e prakticky na celém Blízkém východě a s postupující globalizací vlastně po celém světě. V létě obstojí nejen coby ideální doprovod grilovaného i jinak upraveného masa, ale i sám o sobě, například jako lehký oběd. Někdy se o tabboulehu mluví jako o salátu z bulguru a rajčat, jeho klíčovou ingrediencí jsou však petrželové listy, a to ty velké, hladké žádná kudrnka. Tabbouleh je doslova samá petržel. Tabbouleh má řadu variant a tak místo bulguru je možné použít kuskus nebo i quinou.
Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu na obalu. Bulgur propláchneme a vaříme v osolené u vodě (nebo pokud chceme mít bulgur jemnější tak v mléce) cca 15 minut. Poté jej necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme rajčata na kostičky a nasekáme petrželku a mátu. V míse si smícháme olivový olej s trochou citronové šťávy a špetkou soli a promícháme. Poté přidáme nasekané bylinky (petrželku s mátou, dávám v poměru 2:1). Necháme chvíli marinovat a pak přidáme nakrájená rajčata zchladlý bulgur a promícháme. Pokud je třeba tak ještě přidáme citronovou šťávu a osolíme. Můžeme podávat jak bylinkový salát nebo jako přílohu.
Inspirovala jsem se na webu www.kucharkaprodceru.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI