Karbanátky: | |||||
telecí maso | 500 g | vepřový bok | 200 g | sušená rajčata naložená v olivovém oleji | 100 g |
bazalka | hrst | nastrouhaný parmazán | 1 - 2 lžíce | jarní cibulka | 1 - 2 ks |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | vejce | 1 ks |
strouhanka | 1 lžíce | ||||
Tapenáda z pečených paprik: | |||||
papriky různých barev | 2 ks | olivový olej | 90 g | máta | 8 lístků |
sůl | dle chuti | pepř | špetka |
Jídla z mletého masa jsou u nás vítána. Hlavně proto, že si maso meleme doma a tak víme, co si do něj dáváme a je vždy čerstvé. Karbanátky jsem se tentokrát rozhodl udělat z telecího masa smíchaného s trochou vepřového a ozvláštněny o sušená rajčátka, bazalku a parmazán. Byla to dobrá volba, protože talíře byly rychle pěkně "vymetené". Vedle klasické bramborové kaše jsem udělala i tapenádu z pečených paprik, kterou máme moc rádi, je nejen krásně barevná, ale i moc dobrá.
Karbanátky:
Maso (telecí a vepřový bok) si nameleme a připravíme směs na karbanátky. V míse smícháme namleté maso, nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, nastrouhaný parmazán, jarní cibulku, vejce a strouhanku. Dle chuti osolíme a opepříme. Ze směsi pak tvarujeme karbanátky, které vyskládáme na pečící folii a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut.
Tapenáda z pečených paprik:
Papriky omyjte a dejte je na gril. Na grilu je postupně otáčejte ze všech stran, slupka papriky by měla zčernat. Takže vždy, jak bude jedna strana téměř černá, papriku otočte na další stranu a pokračujte tak, dokud nebude paprika ze všech stran ogrilovaná dočerna.
Pokud nemáte gril, dejte papriky do zapékací mísy a na 10-15 minut je dejte péct do trouby, která je rozehřátá na 250 stupňů.
Když jsou papriky upečené či ogrilované, vložte je do mísy a tu zakryjte potravinovou fólií nebo talířem. Papriky se musí zapařit.
Mezitím nasekejte mátu nadrobno a dejte ji do misky. K mátě přidejte sůl, pepř, olivový olej. Vše důkladně promíchejte. Z mísy, kde jsou papriky, sejměte talíř či fólii a zbavte je slupky. Mělo by to jít krásně lehce, jak se zapařily. Očištěné papriky rozkrojte, zbavte je semínek a nakrájejte je nadrobno. Nakrájené papriky přidejte do mísy, kde máte připravenou zálivku. Vše důkladně promíchejte. Dle chuti ještě dosolte a dopepřete.
Z uvedeného množství surovin připravíte cca 10 karbanátků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI