Telecí ossobuco s šafránovým rizotem zpět

Ingredience:
telecí kližka s morkovou kostí4 ksvětší šalotka1 kspórek1 kousek
česnek4 stroužkymáslo30 golivový olej2 lžíce
bílá mouka1 hrstkarajčata v plechovce400 gbílé víno300 ml
masový vývar1 litrpepř1 špetkasůl1 špetka
Gremolata:
česnek2-3 stroužkyhladkolistá petržel1 hrstkůra z citronu1 ks
Ingredience na rizoto:
olivový olej2 lžícecibule šalotka1 ksrýže na rizoto1 hrnek
sůl1 špetkapepř1 špetkabílé víno100 ml
šafrán1 špetkahorký drůbeží vývar4 naběračkystudené máslo1 kousek
strouhaný parmazán1 hrstka
telecí kližka s morkovou kostí 4 ks, větší šalotka 1 ks, pórek 1 kousek, česnek 4 stroužky, máslo 30 g, olivový olej 2 lžíce, bílá mouka 1 hrstka, rajčata v plechovce 400 g, bílé víno 300 ml, masový vývar 1 litr, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, česnek 2-3 stroužky, hladkolistá petržel 1 hrst, kůra z citronu 1 ks, olivový olej 2 lžíce, cibule šalotka 1 ks, rýže na rizoto 1 hrnek, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, bílé víno 100 ml, šafrán 1 špetka, horký drůbeží vývar 4 naběračky, studené máslo 1 kousek, strouhaný parmazán 1 hrstka

Příprava

Osso buco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky). Opravdu se v Itálii tento pokrm podává s rizotem po milánsku.

Porce masa na okrajích nařízneme , osolíme, opepříme a ovážeme potravinářským provázkem.
Obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a po obou stranách maso opečeme, pak ho přendáme do pekáče.
Do výpeku přidáme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a porek. Poté přilijeme víno, konzervovaná rajčata, vývar, sůl a pepř.
Alkohol necháme odpařit a vše chvíli povaříme, pak směs vlijeme na maso a dáme do trouby přikryté pokličkou.
Pečeme na 170 st. asi 2 hodiny. Před koncem pečení posypeme maso gremulátou a necháme ještě asi 5 minut v troubě.
Trochu gremuláty si necháme na posypání na talíři.

Gremuláta:
Nastrouháme citronovou kůru a smícháme s prolisovaným česnekem a na jemno nasekanou petrželkou.
 
Rizoto: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme rýži a chvíli opékáme a mícháme, aby se rýže obalila olejem.
Osolíme a opepříme. Přidáme víno, necháme odpařit alkohol.
Přidáme šafrán a zalijeme horkým vývarem, podle potřeby ještě vývar přidáme.
Nakonec vmícháme studené máslo a parmazán.
Rizoto musí být krémovou konzistenci. Posypeme zbytkem gremulády a podáváme.

Dobrou chuť!
2022-06-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI