Je nás doma šest, aktivních strávníků tedy zatím jen pět, ale už pět je slušné číslo, které napovídá, že vařit se u nás prostě musí. A jak už zmiňuji asi po sté, odmítám trávit krásné slunečné dny v kuchyni. Grilování je pro mě tedy ta nejlepší možnost. Děti běhají po zahradě, já na ně od grilu dohlížím a všichni jsme spokojení.
Pravda, situace se trochu zkomplikovala ve chvíli, kdy jsem rozhodla, že naše rodina výrazně omezí konzumaci masa. Najednou je třeba více vymýšlet a kombinovat tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Tedy, aby muž i děti odcházeli od stolu s plnými pupky a ani nestihli postřehnout, že na talíři zase nebylo maso. Naštěstí mi to zatím prochází.
Včera jsem připravila těstovinový salát, ale ne jen tak ledajaký. Zeleninu, tofu i sýr halloumi jsem dozlatova opekla na grilu. Na výsledku to bylo hned znát. Pokud máte, stejně jako já, rádi saláty s těstovinami, neváhejte a určitě vyzkoušejte i tento. Je svěží, lehký a krásně voní po dřevěném uhlí.
Lilek nakrájejte na kolečka a nasolte jej z obou stran. Na rozpálený gril položte na kusy rozkrájené kukuřice a půlky paprik. Lilek otřete utěrkou a přidejte ho k ostatní zelenině. Nezapomeňte také na tofu a sýr. Vše za stálého otáčení pečte doměkka.
Na posledních pár minut na gril přidejte i cherry rajčátka. Uvařte těstoviny al dente - tedy na skus, přeceďte je a promíchejte s pár kapkami olivového oleje.
Zeleninu i sýry nakrájejte na přibližně stejné kusy. Zrníčka z kukuřičného klasu odkrojte pomocí nože. Část zeleniny, sýra nebo tofu si nechte na ozdobu hotového salátu.
Z přibližně 4 lžic panenského olivového oleje, šťávy z citronu, česneku, soli a pepře si připravte zálivku na salát.
Těstoviny smíchejte se zeleninou, tofu i sýrem, zalijte zálivkou a pořádně promíchejte. Nahoru nasypte ještě pár zrnek hrubé mořské soli, popepřete čerstvě mletým pepřem, zakápněte balzamikem a ozdobte. Salát můžete servírovat jak studený, tak teplý.
Dobrou chuť!