Těstoviny - Penne alla crudaiola zpět

Ingredience:
těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni)250 gčerné olivy bez pecky (nebo je vypeckujte)cca 1 hrstčerstvá bazalkacca 10 lístků
extra panenský olivový olejcca 8 lžicčesnek (tady doporučuji ten český)2 stroužkycherry rajčátkacca 1 a půl hrsti
oregano špetkasůl špetkačerstvě mletý pepř špetka
větší cuketa1 ksnastrouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby
těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni) 250 g, černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujte) cca 1 hrst, čerstvá bazalka cca 10 lístků, extra panenský olivový olej cca 8 lžic, česnek (tady doporučuji ten český) 2 stroužky, cherry rajčátka cca 1 a půl hrsti, oregano špetka, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, větší cuketa 1 ks, nastrouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby

Příprava

Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim. Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.

Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.

Postup

  • nakrájejte rajčátka na čtvrtky a vhoďte do mísy
  • přidejte olivy nakrájené na kolečka, cuketu nakrájenou na tenounké plátky (cca 1-2mm)
  • dále česnek oloupaný a nakrájený na malé plátky
  • přihoďte bazalku nakrájenou nebo natrhanou na drobno a oregano
  • zalijte větším množstvím olivového oleje, osolte a opepřete
  • nechte omáčku minimálně 1h odstát (někdo doporučuje i 4h – všechny aroma se totiž potom krásně vstřebají)
  • omáčku ještě ochutnejte, jestli něco nechybí, když tak dosolte a opepřete trochu
  • dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
  • hotové těstoviny „al dente“ zceďte a smíchejte s omáčkou
  • podávejte posypané sýrem Gran Moravia

TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.

2014-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI