Ingredience: | |||||
těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni) | 250 g | černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujte) | cca 1 hrst | čerstvá bazalka | cca 10 lístků |
extra panenský olivový olej | cca 8 lžic | česnek (tady doporučuji ten český) | 2 stroužky | cherry rajčátka | cca 1 a půl hrsti |
oregano | špetka | sůl | špetka | čerstvě mletý pepř | špetka |
větší cuketa | 1 ks | nastrouhaný sýr Gran Moravia | dle potřeby |
Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim. Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.
Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.
Postup
TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI