Ingredience (cca 25 malých placiček): | |||||
tofu (příchuť medvědí česnek) | 180 g | střední brambory | 2 ks | střední mrkev | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | vejce | 2 ks | hladká mouka (může být špaldová) | cca 100 g |
majoránka | dle chuti | sůl | dle chuti | olej | dle potřeby |
Tofu je dobrá a zdravá potravina, u dětí se však často nedoporučuje. Prvním důvodem je možná alergická reakce, neboť soja patří mezi nejvýraznější alergeny, druhý důvod už bývá známý méně často. Je jím hormonální zatížení, protože soja obsahuje vyšší množství ženských pohlavních hormonů estrogenů, a při pravidelném podávání se může stát, že tyto pak zasáhnou do hormonální hladiny dítěte. Pokud ale jednou za čas soju v nefermentované podobě koupíte, nemáte se čeho bát. Pokud ji například použijete do těchto placek, dostanete do dítěte jak sacharidy, tak bílkoviny, i nějakou tu zeleninu. A to už můžeme mluvit o dobrém a vyváženém jídelníčku.
Tofu dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Přidejte na jemno nastrouhanou mrkev i brambory, utřený česnek, dvě vejce, mouku, majoránku a případně i sůl. Propracujte v lepivé těsto. Konzistenci by mělo mít asi jako hustější kaše, není suché, lepí, ale na pánvi udrží tvar. Na malém množství tuku smažte placičky z obou stran do zlatova.
Podávat můžete i jen tak samotné, skvěle se ale hodí doplnit placičky salátem s bílým jogurtem a česnekem, jako jsem to udělala i já. Dětem k nim dejte jen nakrájenou syrovou zeleninu a pokuste se jim tvrdit, že to salát není.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI