Tymiánovo-citronové kuře se žampiony a gratinovanými bramborami zpět

Kuře:
kuřecí prsa500 gžampiony250 gčesnek3 stroužky
citron1/2 ksvětvičky tymiánu2 kskurkuma2 lžičky
řepkový olej6 lžicsůl dle chuti
Brambory:
brambory600 g30% smetana250 mlmáslo20 g
sůl dle chuti
kuřecí prsa 500 g, žampiony 250 g, česnek 3 stroužky, citron 1/2 ks, větvičky tymiánu 2 ks, kurkuma 2 lžičky, řepkový olej 6 lžic, sůl dle chuti, brambory 600 g, 30% smetana 250 ml, máslo 20 g, sůl dle chuti

Příprava

V květináči na okně mi pomalu ale jistě odcházel tymián, navíc už jsem celkem dlouho měla chuť na žampiony. A gratinované brambory byli naprosto jasná volba, protože je to oblíbená příloha celé rodiny. A tak vzniklo tohle voňavé kuře, jehož recept je inspirací z časopisu Gurmet.

Nejprve si nachystáme marinádu smícháním prolisovaného česneku, kurkumy, natrhaného tymiánu, citronové šťávy z půlky citronu, oleje a soli. Kuřecí prsa rozkrájíme zhruba na čtvrtiny a vložíme do marinády. Necháme 2 hodinky odležet, pokud spěcháme, stačí klidně i 15 minut.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vytřeme máslem a navrstvíme do ní brambory, prosolíme. Zalijeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba půl hodiny.
Žampiony si očistíme, případně rozkrájíme na menší kousky a osmahneme na kapce oleje, přidáme kuřecí prsa a opékáme zhruba deset minut, častěji otáčíme.

2016-02-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI