Ingredience: | |||||
masitý uzený vepřový ocásek | 900 g | paprika | 300 g | cibule | 1 ks |
mrkev | 1 ks | celer | 1 silnější plátek | rajčatová šťáva | 150 ml |
sladká chilli omáčka | 50 ml | nasekané lístky čerstvých bylinek (petrželka s celerem) | 1 lžíce | sůl | dle chuti |
olej na orestování zeleniny | 2 lžíce | ||||
Uzený vývar: | |||||
kost s kouskem masa z uzeného vepřového ocásku | menší očištěná cibule i se slupkou (pro zabarvení vývaru) | 1 ks | česnek | 2 stroužky | |
bobkový list | 1 ks | nové koření a pepř | 4 + 4 kuličky | libeček | pár snítek |
sůl | dle chuti |
Jakou přílohu k uzenému ocásku zvolíte je pouze na vás, já zvolila pro tentokrát těstoviny.
Ocásek oddělíme od kosti, nemusíme důkladně. Na kosti můžeme nechat kousek masa na pozdější obrání a nakrájení do hotového vývaru. Vše i z kořením dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud maso nepůjde lehce oddělit od kosti( v papiňáku 30minut). Poté vývar přecedíme a podle potřeby docutíme solí.
Můžeme podávat jen s rozklepnutým vejcem, které v talíři, nebo misce zalijeme vařícím vývarem. Můžeme také do hotového vývaru vložit na drobné kostičky nakrájené brambory a 15minut vařit doměkka.
Než se nám vývar uvaří, připravíme si zbytek ocásku v zelenině.
Maso nakrájíme na silnější plátky, papriku podle její velikosti buď na širší proužky, nebo širší kolečka. Mrkev a česnek na plátky, celer a cibuli na drobné kostičky.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme orestovat mrkev, celer a cibuli. Zhruba po 3minutách přidáme plátky česneku. Až začne česnek růžovět a vonět, přidáme papriky a promícháme.
Na zeleninovou směs položíme plátky uzeného masa, zalijeme rajčatovou šťávou, chilli omáčkou a pod poklicí na slabém plameni dusíme 20minut.
Poté maso vyjmeme stranou, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme nasekanými bylinkami a dle potřeby přisolíme.
Vložíme nazpět maso, prohřejeme a podáváme například se špagetami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI