Variace na švédské masové kuličky zpět

Masové kuličky:
kuřecí mleté maso500 gvejce1 ksmléko50 ml
strouhanka65 gstřední cibule1 ksolivový olej1 lžíce
nasekaná petrželka hrstsůl dle chutipepř špetka
muškátový oříšek3/4 lžičky
Omáčka:
kuřecí vývar200 mlhladká mouka2 lžícesladká smetana100 ml
šťáva z 1/2 citronu dle chutisůl dle chuti
kuřecí mleté maso 500 g, vejce 1 ks, mléko 50 ml, strouhanka 65 g, střední cibule 1 ks, olivový olej 1 lžíce, nasekaná petrželka hrst, sůl dle chuti, pepř špetka, muškátový oříšek 3/4 lžičky, kuřecí vývar 200 ml, hladká mouka 2 lžíce, sladká smetana 100 ml, šťáva z 1/2 citronu dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

O víkendu se chystáme do Ikei a jedna z prvních věcí, co člověka ve spojení s Ikeou napadne, jsou jejich masové kuličky. Dostala jsem na ně chuť, ale podle dostupných receptů jsem neměla všechny potřebné ingredience, tak vznikla variace na stejné téma. Myslím, že tento pokus byl úspěšný, protože kuličky mizely z plechu, rychlostí jakou mizí zboží v akci z obchodních regálů.

Kuřecí maso (stehenní řízky) jsem si namlela, pokud máte maso již mleté, tak se můžete pustit rovnou do přípravy. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na oleji orestujte do měkka, tak aby zesklovatěla. Osmahnutou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky smíchejte v míse.
Je dobré nechat masovou směs trochu odpočinout v chladu. Mokrýma rukama poté tvarujte stejné kuličky, které pak dáte do zapékací mísy, pokapejte olejem, trochu s nimi zatřeste, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-35 minut.
Jakmile se vám kuličky pečou v troubě, tak si připravte omáčku. Do malého hrnce nasypte mouku a jen tak nasucho ji chvíli opražte (ne dlouho, aby vám nezhnědla, to by pak omáčka měla hnědou a ne bílou barvu), poté přilijte smetanu a pořádně metličkou míchejte, snižte plamen a přilívejte vývar. Je potřeba pořádně promíchávat abyste neměli v omáčce hrudky. Konzistence omáčky záleží na množství přilitého vývaru. Provařte a na konci ochuťte solí a citronovou šťávou.
Kuličky můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.

2016-02-15 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 20 masových kuliček. Inspirovala jsem se na webu kitchenette.cz.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI