Vepřová líčka s olivami a rajčaty na červeném víně zpět

Ingredience:
vepřová líčka (či hovězí)700 gsůl dle chutičerstvě mletý černý pepř dle chuti
cibule2 - 3 kssádlo kousekkvalitní červené víno300 ml
rajčata2 kszelené olivy bez pecek300 gčerstvá šalvěj dle chuti
vepřová líčka (či hovězí) 700 g, sůl dle chuti, čerstvě mletý černý pepř dle chuti, cibule 2 - 3 ks, sádlo kousek, kvalitní červené víno 300 ml, rajčata 2 ks, zelené olivy bez pecek 300 g, čerstvá šalvěj dle chuti

Příprava

Zase jeden nedělní oběd ode mě. Ale nečekejte žádné velké tancování kolem plotny. To už víte, že na to mě v poslední době moc neužije. Protože… Vždyť víte. Vaření miluju, vařím a peču denně, ale čas na vaření si musím hledat mezi klepáním do klávesnice, vychováváním hromady dětí, prvními krůčky a slovy naší slečny Žof, fotbalem Tony, cukrováním s panem Božským, nějakou tou základní péči o domácnost. Mám pokračovat? Ještěže Pepíno je velký kluk, samostatná jednotka a stará se někdy o mě víc než já o něho.

Líčka. Od té doby, co je pro všechny znovu objevil Zdeněk Pohlreich, tak je vaříme celkem často. Mám naštěstí super zdroj na líčka hovězí, vepřová líčka zase občas prodává Lidl. Jestli jste je ještě nezkoušeli, je načase. Třeba s mým dnešním receptem.

V litinovém hrnci si rozehřejte sádlo, na kterém osmahnete osolená a opepřená líčka tak, aby se maso zatáhlo, ztmavlo. Líčka vyndejte z hrnce ven a naopak do něj vsypte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Osmahněte dozlatova, můžete podle potřeby přidat i trochu sádla. K cibuli přidejte zpět líčka. Do hrnce dejte také rajčata, pokrájená na větší kousky, asi 10 lístků šalvěje a všechny olivy.

Zalijte vínem a zvyšte teplotu. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud se většina vína neodpaří. Poté zalijte vodou, aby byla líčka ponořena a duste doměkka. Podle velikosti líček je to asi 2 hodiny, můžou to být i 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají, když do nich píchnete vidličkou.

Maso vyndejte z omáčky, kterou prudkým varem zredukujte na požadované množství.

V čisté menší pánvičce rozehřejte sádlo. Dejte na něj na střední teplotu opékat šalvějové lístky. Opečte je dokřupava, změní barvu, ztmavnou.

Tuhle fintu mám moc ráda a používám ji dost často. Prakticky kdykoliv, když používám šalvěj k dochucení jídla. Na ozdobu talíře dám vždycky pár křupavých šalvějových lístků.

Jako příloha je výborná tarhoňa. K jídlu můžete podávat ještě „špízy“ z rajčat a zelených oliv.

Tarhoňa. V mých receptech ji potkáváte celkem často. Oblíbila jsem si ji po mé účasti na natáčení soutěže Masterchef na Slovensku, kdy nám ji podávali v cateringu. Zamilovala jsem. Objevila ji v Makru a od té doby u nás doma nesmí chybět. Pokud nevíte jak ji ideálně připravit, klikněte sem.

Dobrou chuť přeje Elly.

2019-10-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI