Ingredience: | |||||
olivový olej | dle potřeby | vepřová panenka | 6 - 8 plátků (cca 1,5 cm) | jakostní víno odrůdové červené, polosuché | 2 dcl |
kompotované brusinky | 3 - 4 lžíce | lahůdková maďarská paprika Grešík | dle chudi | cibule | 1 ks |
šalotka | 2 ks | brambory | dle potřeby | sůl | dle chuti |
čerstvý tymián | dle chuti |
Vepřovou panenku už jsme dlouho neměli. Ani si nevzpomenu, kdy tomu naposledy bylo. Když mi teta řekla, že jedou do Makra, přišla zrovna babička a povídá jí "přivezte tu vepřovou panenku z toho mladého pašíka". No nepřemýšlela jsem dlouho, než ze mě vyběhlo " vezmi mi ji také". Druhý den manžel dovezl nákup a já si mlsně prohlížela dovezené masíčko. Manžel chtěl jen na přírodno, ale mně se zachtělo zkusit něco jiného, a tak vznikla panenka s brusinkami.
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, rozmáčkneme dlaní, osolíme z obou stran a stejně tak posypeme paprikou. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, vyjmeme, vložíme do hrnce a přiklopíme. Na výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli, podlijeme vínem a dusíme do změknutí cibule, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka se tím krásně zahustí, přidáme kompotované brusinky, já dala 3 lžíce, záleží na Vaší chuti, zamícháme, případně dosolíme a vrátíme zpět opečenou panenku.
Podáváme s pečeným bramborem v troubě s šalotkou a tymiánem. Brambory očistíme, nakrájíme na libovolné tvary, přidáme pokrájenou šalotku, osolíme a přidáme větvičky čerstvého tymiánu, dáme upéct do trouby.
Víno jsem zvolila Modrý Portugal 2010, Vinařství Novák Vrbice.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI